Banker vender sig mod vismændene

BANKSKAT: De økonomiske vismænd er tilhængere af en ny bankskat – men det vil skade opsvinget, siger Finansrådet.
Niels Th. Dahl

De danske banker er ikke glade for forslaget om en ny bankskat, som de økonomiske vismænd fremlagde i den seneste vismandsrapport i sidste uge.

Formand for Finansrådet og ordførerende direktør i Danske Bank Peter Straarup advarer i dagbladet Børsen således om, at det vil gøre det dyrere for både virksomheder og almindelige danskere at låne penge i banken:

"Man skal være opmærksom på, at hvis man pålægger den finansielle sektor skatter, så vil det medvirke til, at kreditgivningen bliver dyrere. Det vil svare til at pålægge især erhvervslivet yderligere skatter, hvilket vil trække i den forkerte retning, hvad angår opsvinget," siger han.

Mere sikre finansieringskilder
Vismændene foreslog i rapporten en skat på "de mindst stabile dele af bankernes finansieringskilder", sådan så de i stedet vil tilskyndes til at benytte mindre risikable finansieringskilder som egenkapitalen i stedet. Skatten bør ifølge vismændene indføres på EU-niveau.

Ved at pålægge en skat på de mindst stabile indlån reduceres bankernes tilskyndelse til kreditskabelse baseret på usikker finansiering, mens deres incitament til at styrke kapitalgrundlaget øges.

Seneste rapport fra
Det Økonomisk Råd

"Ved at pålægge en skat på de mindst stabile indlån reduceres bankernes tilskyndelse til kreditskabelse baseret på usikker finansiering, mens deres incitament til at styrke kapitalgrundlaget øges. Disse to forhold vil trække i retning af et banksystem, der er mindre udsat, og dermed reduceres risikoen for fremtidige finanskriser," står der i rapporten.

Uafhængigt af fonde eller ej
Vismændene understreger, at en sådan bankskat er en god idé, uanset om indtægten bruges til at opbygge fonde, der skal bruges til at modstå en fremtidig bankkrise, eller om den blot skal bruges som en generel forøgelse af skatten på banker.

"En ny, adfærdsregulerende skat på den mindst stabile del af bankernes finansiering bør ses som et hensigtsmæssigt supplement til den øvrige regulering af bankerne," skriver de.

0:000:00