Eksperter advarer mod livrenter

LIVRENTER: Selv om livrenterne er blevet mere attraktive som følge af skattereformen, anbefaler eksperter dem ikke.
Niels Th. Dahl

Pensionsselskabernes genoplivede produkt livrenten får nu knubbede ord med på vejen af flere pensionseksperter.

Det skriver dagbladet Børsen.

De kritiserer livrenterne for at være for dyre og for ugennemsigtige, og de anbefaler pensionskunder med store pensionsindbetalinger at investere pengene andre steder en livrenterne:

"Jeg bruger en stor del af tiden på at fortælle folk, at de skal passe på med at lave livrenter. De skal i langt de fleste tilfælde hellere finde andre løsninger, såsom at betale af på gæld, investere i fast ejendom eller købe aktier for frie midler, hvor beskatningen også er relativt lempelig," siger direktør i rådgivningsvirksomheden Finanshuset Kim Valentin til avisen.

Det er bare det samme gamle produkt, og der er ingen konkurrence selskaberne imellem. Det er bestemt ikke godt for kunderne.

Kim Valentin
Direktør i Finanshuset

Skattereformen gav boost til livrenter
Livrenterne fik nyt liv som følge af regeringens skattereform fra sidste år, der lagde et loft over skattefrie indbetalinger til ratepensioner på 100.000 kr. årligt. Loftet gjaldt imidlertid ikke livrenterne, og de fleste pensionsselskaber har derfor automatisk oprettet livrenter for kunder med store pensionsindbetalinger. Livrenterne giver ikke det samme afkast som en ratepension, men løber til gengæld, helt indtil man dør.

Men på trods af den nye interesse for livrenterne er produkterne ikke blevet fornyet, og der er ikke opstået større konkurrence på markedet, mener Kim Valentin:

"Det er bare det samme gamle produkt, og der er ingen konkurrence selskaberne imellem. Det er bestemt ikke godt for kunderne, og det er betænkeligt, at vi er i en situation, hvor man tvinger pensionskunderne til at vælge nogle dyrere produkter," siger han.

Heller ikke Rune Sørensen, der er uafhængig rådgiver i rådgivningsselskabet Uvildige.dk, er begejstret for produkterne:

"Har man et fastforrentet lån til 5 pct. i rente, så kan man lige så godt afdrage på det som at skyde flere penge ind på pension. Det er trods alt svært at få et afkast på 5 pct. uden at tage en ekstra risiko på sin pensionsopsparing, så derfor kan man lige så godt afdrage gæld," siger han.

0:000:00