SF raser over rapport-læk

SPIN: SF er utilfreds med, at Skatteministeriet tilsyneladende lækkede kvartalsrapporten fra SKAT til udvalgte journalister, før Skatteudvalget havde mulighed for at se den.
Niels Th. Dahl

SF's skatteordfører Jesper Petersen beskylder nu Skatteministeriet i almindelighed og skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor Peter Arnfeldt i særdeleshed for urent trav og ufine metoder.

Den seneste kvartalsrapport fra SKAT er nemlig tilsyneladende blevet givet til bl.a. Morgenavisen Jyllands-Posten i sidste weekend - inden medlemmerne af Folketingets skatteudvalg havde haft mulighed for at se den, sådan som de ellers skal, inden den offentliggøres. Og pilen peger på Peter Arnfeldt, mener Jesper Petersen:

"Jeg har en stærk formodning om, at Skatteministeriets spindoktor har forsøgt at sælge nogle af de historier i rapporten, der har en positiv vinkel, før andre - og i særlig grad kritikere - har haft mulighed for at se tallene," siger han.

Rapport kom sent fredag aften
Kvartalsrapporten blev ganske vist afsendt fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg fredag i sidste uge. Men den elektroniske oversendelse skete ifølge Altingets oplysninger ikke før kl. 18, og dermed kunne den først omdeles til udvalgets medlemmer mandag morgen.

Jeg har en stærk formodning om, at Skatteministeriets spindoktor har forsøgt at sælge nogle af de historier i rapporten, der har en positiv vinkel, før andre – og i særlig grad kritikere – har haft mulighed for at se tallene.

Jesper Petersen (SF)
Skatteordfører

Morgenavisen Jyllands-Posten havde imidlertid set rapporten tids nok til i sin udgave søndag at kunne fortælle den for Skatteministeriet positive historie, at det ifølge rapporten er lykkedes SKAT at beskatte 15,3 mia. kr. ekstra hos de multinationale selskaber, som ellers ofte beskyldes for at smutte uden om at betale den skat, de skal.

"Pointen med rapporten er, at den skal gives til Skatteudvalget. Det er udvalget, der skal have at vide, hvordan det går i SKAT. Selvfølgelig har den også stor interesse for pressen, men hvis udvalgets medlemmer overhovedet skal have en chance for at deltage i den offentlige debat, skal den komme til udvalget, før den bliver givet til journalister," siger Jesper Petersen.

Rørvig: Reglerne skal holdes
Folketinget har nu indskærpet over for ministersekretariatet i Skatteministeriet, at udvalget ikke automatisk er orienteret, når en rapport er afsendt fra ministeriet. Også Venstres skatteordfører Mads Rørvig slår fast, at reglerne skal holdes:

"Hvis ikke reglerne er overholdt, må vi finde ud af hvorfor. Hvis man handler imod reglerne, er det forkert - det kan ingen forsvare," siger Mads Rørvig.

0:000:00