Debat

Socialdebatten sætter fokus på ulighed i sundhed

PRÆSENTATION: Altinget | Social sætter den næste måned fokus på, hvordan vi forbedrer sundheden blandt socialt udsatte, der bliver overhalet af de ressourcestærke. Læs mere her og mød panelet.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark har alle lige adgang til det offentlige sundhedsvæsen, men i de sidste 20 år er uligheden i befolkningens sundhedstilstand alligevel øget markant.

Social- og kulturel baggrund har blandt andet en betydningen for brugen af sundhedsvæsenet. Det forventes derfor, at regeringen er klar med en række forslag på området i løbet af foråret.

Men hvordan kan uligheden på sundhedsområdet imødekommes? Kræver det særlige forebyggelsesindsatser, eller skal flere ressourcer tildeles udsatte grupper, mens ressourcestærke i højere grad må klare sig selv?

Den problematik vil Altinget | Social over den næste måned sætte et nødvendigt fokus på.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten om ulighed i sundhedsvæsnet. Send en mail til [email protected].

Det nye debatpanel består af otte personer, som har særlig beslutningskraft eller viden inden for området for ulighed i sundhed.

Læs mere om panelet her:

 

Astrid Krag, minister for sundhed og forebyggelse (SF)
Astrid Krag blev første gang valgt ind i Folketinget for Socialistisk Folkeparti i Sjællands Storkreds 2007.
 I 2003 var hun dog midlertidigt folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Vejle Amtskreds som stedfortræder for Villy Søvndal.
 Astrid Krag har været minister for sundhed og forebyggelse siden 2011, men har tidligere været ordfører for integration, asyl og indfødsret og ordfører for ældreområdet. Hun har en bacheloruddannelse i Statskundskab fra Københavns Universitet.

Finn Diderichsen, speciallæge og professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Finn Diderichsen er professor i forebyggelse og afdelingsleder ved afdeling for socialmedicin ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Instituttet bidrager til det videnskabelige fundament for forbedring af befolkningens sundhed og for øget indsigt i sammenhængen mellem sundhed og samfund. Finn Diderichsens primære forskningsområder er inden for forebyggelse og socialepidemiologisk forskning. Desuden er han medlem af fakultetets ph.d.-udvalg samt Det Nationale Forebyggelsesråd.

Fakta
Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn.

Fra 25. april og en måned frem handler sjette udgave af Socialdebatten om udfordringerne ved uligheden i sundhedsvæsenet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Foto:
Foto: ku.dk
Foto: ae.dk
Foto: ft.dk

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte
Ud over at være formand for Rådet for Socialt Udsatte har Jann Sjursen været generalsekretær for Caritas Danmark siden 2007. Udsatterådet er et uafhængigt rådgivningsorgan, som følger indsatsen på området for socialt udsatte, hvorfra de der kan rådføre regeringen og fungere som talerør for socialt udsatte. Medlemmerne af udsatterådet er personligt udpeget af socialministeren på baggrund af deres indsigt og erfaringer med de udsatte grupper. Jann Sjursen har været formand for Kristeligt Folkeparti og har været energiminister under Nyrup. Folketingsmedlem fra 1998 til 2005.

Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner og regionrådsformand i Region Nordjylland (S)
Ulla Astman er uddannet cand.scient.adm. på Aalborg Universitet. Hun har været formand for Regionsrådet siden 2007 og medlem af Regionsrådet siden 2006. Samtidig er Ulla Astman formand for Forretningsudvalget og Vækstforum Nordjylland. I Danske Regioner er hun medlem af bestyrelsen og Forretningsudvalget. Ulla Astman skriver, at hendes mærkesager er at sikre, at der fortsat er lige og fri adgang til vores sundhedsvæsen.

Foto:
Foto: ft.dk
Foto: ku.dk
Foto:

Sune Enevoldsen Sabiers, senioranalytiker i Arbejdernes Erhvervsråd (AE)
Sune Sabiers har stor erfaring med modelberegninger af skatter, offentlige ydelser og pensionsopsparinger og har blandt foretaget analyser af efterlønsordningen, dækningsgrader for pensionister, sammensatte marginalskatter og omfordeling. Sune Sabiers har tidligere arbejdet i DREAM-gruppen (Danish Rational Economic Agents Model) og i Lovmodellen samt Finansministeriets Center for Arbejdsmarked, Fordeling og Overførsler (CAFO).

Sophie Løhde, folketingsmedlem og sundhedsordfører for Venstre
I 2007 blev Sophie Løhde valgt ind i Folketinget for Venstre i Nordsjællands Storkreds, og hun har været sundhedsordfører siden 2011. Sundhedsområdet er ikke et uvant arbejdsområde for Sophie Løhde. Som tidligere amtsrådsmedlem, byrådsmedlem og regionsrådsmedlem har hun arbejdet indgående med området på såvel kommunalt som regionalt niveau. Hertil kommer, at hun i sidste folketingsperiode har fungeret som blandt andet partiets kommunalordfører samt ordfører for forebyggelse og psykiatri.

Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København Kommune (SF)
Ninna Thomsen har ansvaret for det kommunale sundhedsområde samt ældreområdet med både hjemmepleje, plejecentre og tilbud til demente. Ifølge Ninna Thomsen har hun blandt andet markeret sig på området for ulighed i sundhed og tydeligt meldt ud, at hun hellere vil give københavnerne en hjælpende hånd, end hun vil lade dem sejle deres egen sø. Hun har i København stået i spidsen for en stor lokal tillidsreform, hvor hun blandt andert har slukket for minut-urene i hjemmeplejen. 

Allan Krasnik, professor og centerleder ved Institut for Folkesundhedsvidenskab
Allan Krasnik er ved siden af sit arbejde som professor formand for sektionen Migration, Etnicitet og Sundhed i European Public Health Association (EUPHA) og centerleder for Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed (MESU), Københavns Universitet. Allan Krasniks igangværende forskningsprojekter berører blandt andet den danske strukturreform og dens konsekvenser for befolkningen i forhold til sund aldring og kortlægning og analyser vedrørende indvandreres helbred og sundhedsadfærd og sundhedsvæsenets indsats i forhold til indvandrere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Finn Diderichsen

Professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1973), ph.d. (Uppsala Uni. 1981), speciallæge i social medicin (1986)

0:000:00