Lækket notat: Sådan vil regeringen bruge 760 millioner på sociale indsatser

OVERBLIK: 100 millioner til en civilsamfundsstrategi, 52 millioner til en indsats for hjemløse og 46 millioner til et styrket tilsyn på ældreområdet. Det er noget af det, som social- og indenrigsminister Astrid Krag vil bruge reserven på, viser regeringsdokument. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon LesselCarsten Terp Beck-Nilsson

Der kan være penge på vej til civilsamfundet, de hjemløse og et bedre tilsyn på ældreområdet.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der ifølge et internt notat, som Altinget er i besiddelse af, vil bruge en stor del af reserven på netop de tre områder.

Selve strategien for samarbejdet med civilsamfundet vil regeringen bruge 100 millioner ud af de i alt 760 millioner, der skal fordeles til forskellige projekter fra 2021 til 2024. Hjemløseindsatsen tildeles 52,3 millioner og ældretilsynet får efter planen 46,2 millioner, ifølge dokumentet hvor regeringens prioriteter fremgår i overskriftsform.

Ifølge Altingets oplysninger vil regeringen lægge op til at inddrage civilsamfundet selv i udarbejdelsen af en strategi for det frivillige sociale område. Det kunne for eksempel være i form af at bede Frivilligrådet koordinere indspark til strategien.

Vi synes, det er positivt, at der kommer en tydelig prioritering af civilsamfundets indsatser. Og med forbehold for at vi ikke har set en tekst endnu, vil vi gerne bidrage konstruktivt ind i det.

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

I Frivilligrådet tager formand Mads Roke Clausen behersket positivt imod de foreløbige signaler fra regeringen.

”Vi synes, det er positivt, at der kommer en tydelig prioritering af civilsamfundets indsatser. Og med forbehold for at vi ikke har set en tekst endnu, vil vi gerne bidrage konstruktivt ind i det,” siger han.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har ikke ønsket at kommentere regeringens planer med reserven.

Corona har været en øjenåbner
Ved forhandlingerne om finansloven for to år siden blev satspuljen nedlagt - uden at der blev sat noget andet i stedet. Det har siden da givet brændstof til en løbende diskussion om finansieringen af de frivillige sociale indsatser. Nu bruger regeringen anledningen til at lægge en ny strategi for den langsigtede støtte til de sociale organisationer.

Med civilsamfundets hjælp skal der opstilles klare kriterier for fordeling af pengene, og regeringen går efter at afskaffe den vilkårlighed, der lå i satspuljen, og i stedet sikre, at de enkelte områder – både indholdsmæssigt og geografisk – støttes lige kvalificeret. For eksempel ønsker regeringen, at penge til at bekæmpe hjemløshed også kommer ud i landet og ikke koncentreres omkring hovedstaden.

0:000:00