Debat

Den frivillige indsats - en forudsætning for velfærdssamfundets fremtid

DEBAT: Frivillige er det kit, der binder velfærdssamfundet sammen, og det grundlag, vi skal bygge videre på, når arbejdsstyrken bliver mindre, skriver SAS-direktør og formand for Frivilligrådet Susanne Larsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Larsen
Adm. direktør for SAS i Danmark og formand for Frivilligrådet.

I SAS har vi klubber og frivillige foreninger for medarbejderne - alt fra sportsklubber til kollegastøttegrupper - og vi blander os fra ledelsens side ikke i, hvad de penge, vi støtter aktiviteterne med, bliver brugt til. For medarbejderne lægger her en stor frivillig indsats, som supplerer den faglige indsats, de i forvejen yder i deres arbejde. Og det betyder utroligt meget for fastholdelsen af vores medarbejdere.  SAS kunne ikke leve uden denne frivillige indsats.

På samme vis kan velfærdssamfundet ikke leve uden den frivillige sociale indsats, der både kan være et supplement og et alternativ til den offentlige velfærdsindsats. Over de næste 10 år forlader 80.000 flere arbejdsmarkedet, end der træder ind på det. Vi har derfor brug for det frivillige arbejde for at opretholde vores velfærdssamfund.

Frivillige er 41 mia. kr. værd
Den frivillige indsats har en økonomisk værdi, der på årsbasis kan omregnes til mellem 35 og 41 mia. lønkroner. Det gennemsnitlige antal ulønnede arbejdstimer pr. år er på 129 timer - på det sociale område er det 113 timer. Det er derfor en investering at give gode rammer for frivillige aktiviteter. 

Over de næste 10 år forlader 80.000 flere arbejdsmarkedet, end der træder ind på det. Vi har derfor brug for det frivillige arbejde for at opretholde vores velfærdssamfund.

Susanne Larsen
SAS-direktør og formand for Frivilligrådet

Når den frivillige indsats skal være med til at opretholde vores velfærdssamfund, mener jeg dermed ikke, at frivillige skal overtage opgaver fra det offentlige. Frivillige skal ikke overtage opgaver på arbejdspladserne. Her skal vi stadig blive bedre til at rekruttere og fastholde medarbejderne. Frivillige skal ikke være hjemmehjælpere, men frivillige skal være med til at drage omsorg.

Frivillige kan skabe relationer
For det, det frivillige arbejde kan, er at skabe relationer mellem mennesker på tværs. Og denne frivillige indsats må øges, hvis vi skal opretholde et velfærdssamfund, der bevarer en sammenhængskraft på tværs af sociale, økonomiske, kulturelle og etniske skel.

Jeg er meget optaget af de etiske problemstillinger, der ligger i feltet mellem den fagprofessionelle og den frivillige indsats, der kan ligge inden for den samme organisation på f.eks. sygdomsområdet.

Når Lungeforeningen tester folks lungekapacitet, skal der altid være en læge til stede, der kan fortælle om sygdommen og de konsekvenser, den kan have, hvis man finder nedsat lungefunktion. Den indsats kan man ikke overlade til frivillige.

Binder velfærdsamfundet sammen
Men derfor er der stadig frivillige til stede som aktører, når man foretager denne sundhedsfremmeindsats. Og frivillige kan her bygge bro til et netværk blandt andre lungesyge og pårørende, der kan bakke op, når man skal skabe et liv som kronisk syg.

Det er netop i denne funktion, at frivillige er med til at sikre den kit, der binder velfærdssamfundet sammen, og det grundlag, vi skal bygge videre på i de næste ti år, når arbejdsstyrken bliver mindre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Kirsten Larsen

Fhv. bestyrelsesformand, Center for kultur- og oplevelsesøkonomi, fhv. præsident, Dansk Røde Kors
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), gestalt-konsulent (Gestalt Akademiet, Skandinavien 1996)

0:000:00