Lokale løsninger skal hjælpe psykisk syge

KRIMINALITET: Det gælder om at tænke kreativt, så man bedre kan hjælpe de psykisk syge, så de ikke begår kriminalitet, mener Ole Pass.
Det handler om at udtænke lokale løsninger, så man bedre kan hjælpe de psykisk syge, så de ikke begår kriminalitet, mener formanden for Socialchefforeningen, Ole Pass.
Det handler om at udtænke lokale løsninger, så man bedre kan hjælpe de psykisk syge, så de ikke begår kriminalitet, mener formanden for Socialchefforeningen, Ole Pass.Foto: Pressefoto
Anders Agner Pedersen

Jeg tror mest, at det er ude i lokalsamfundet, at man skal have nogle bedre værktøjer end dem, man har. Det handler om den enkelte person, og der bliver man nødt til at finde på nye metoder og nye tiltag.

Ole Pass
Formand for Socialchefforeningen
Alt for mange psykisk syge får ikke den behandling, som de har brug for, og det ender i flere tilfælde med, at de begår forbrydelser. Kritikken kommer fra Sundhedsstyrelsen, der i en ny rapport kritiserer behandlingssystemet for ikke at passe godt nok på patienterne.

Et af de helt store problemer er ifølge Sundhedsstyrelsen, at der ikke er ikke er tilstrækkelig med viden i blandt andet socialdforvaltningen om, hvordan de skal håndtere de psykisk syge. Det samme gælder Kriminalforsorgen og sundhedsvæsnet. Formanden for socialcheferne i Danmark, Ole Pass, erklærer sig enig i, at der er et problem på området.

"Statistikken taler jo sit eget sprog, og man kan jo ikke afvise, at vi ikke gør det godt nok, men der er jo flere myndigheder involveret. Jeg kan så sige, at vi rent faktisk gør noget i forhold til problemet," siger Ole Pass til Altinget.dk.

Samarbejde med boligselskaberne
Ifølge Ole Pass er problemet, at psykisk syge, der bliver udskrevet, ofte kræver mandsopdækning nærmest hele døgnet. Men det har socialforvaltningerne i kommunerne ikke muligheden for, så derfor handler det om at finde nogle andre løsninger. I Ole Pass' egen kommune, Rødovre, har man sat gang i flere forskellige projekter for at støtte de psykisk syge.

"Både i min egen kommune og i flere andre kommuner har man nogle faste støttekontakter, så der er bedre støttemuligheder og dermed mulighed for kontakt. Men som sagt er vi der jo ikke i alle døgnets 24 timer. Derfor gør vi meget ud af at samarbejde med specielt boligselskaberne, fordi mange af dem, vi kender i min kommune, bor i alment boligbyggeri. Vi gør derfor meget ud af at samarbejde med boligselskaberne. Det gælder om at være blandt de første, der kan observere, at der er noget galt, og så hjælpe dem og medicinere dem," forklarer Ole Pass og uddyber:

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00