Indvandrere mister jobbet, når konjunkturerne vender

NYHED: Indvandrerne bliver arbejdsmarkedets store tabere, når de gode tider slutter. Det mener arbejdsmarkedsforsker Anders Ejrnæs.
Indvandrere bliver typisk ansat i f.eks. rengøringsjobs med lav løn og prestige.
Indvandrere bliver typisk ansat i f.eks. rengøringsjobs med lav løn og prestige. Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen
Indvandrere bliver de første, der mister jobbet, når konjunkturene vender og arbejdsløsheden stiger. Det mener Anders Ejrnæs, integrations- og arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet.

"Vi har ikke udnyttet højkonjunkturen til at sikre indvandrerne et stabilt fodfæste på arbejdsmarkedet. Og det er problematisk ud fra et integrationsperspektiv, for fra politisk hold er der i årevis blevet sat lighedstegn mellem integration på arbejdsmarkedet og integration i samfundet," siger Anders Ejrnæs til Ugebrevet A4.

Indvandrere er ifølge Anders Ejrnæs typisk ansat i ufaglærte stillinger inden for rengøring, hoteller og køkkener og transport. Stillinger med lav løn og lav prestige. Og en meget begrænset kontakt med danskere.

Indvandrere er reservearbejdskraft
Virksomhederne ansætter indvandrere og flygtninge fra tredjeverdenslande, når de har svært ved at finde arbejdskraft og fyrer igen, så snart konjunkturerne vender. Det viser Anders Ejrnæs' undersøgelse ifølge Ugebrevet A4.

0:000:00