Eksperter: Indsattes børn bliver glemt

KRIMINALITET: Det giver store psykiske og adfærdsmæssige problemer at have en forælder i fængsel, viser ny forskning. Organisationer og eksperter vil have mere fokus på problemet.
Foto: colourbox
Kasper Frandsen

Mange fagfolk inden for skoler og børnehaver ved ikke, hvordan man skal takle børns problemer, når en forælder sættes i fængsel, og der er meget få kommuner, der gør noget ved det her. Derfor har vi har mange socialrådgivere, der ringer og henviser pårørende til os.

Line Dahl Krabsen
Formand for SAVN
Fakta

FAKTA om børn med indsatte forældre: 

- 3 pct. af alle børn under 18 år i Danmark har en forælder med en ubetinget frihedsstraf - dvs.l ca. 36.417 berørte børn.
- 1.136 børn har forældre, hvor både mor og far har en ubetinget frihedsstraf - ca. 0,1 % af alle børn i Danmark. 4.753 børn har forældre, hvor både mor og far har enten en ubetinget eller betinget frihedsstraf - dette svarer til ca. 0,4 % af alle børn under 18 år i Danmark.
- 7.054 børn, eller ca. 0,6 % af alle børn, har en far der har været i fængsel i mere end 1 år.
- Geografisk findes den største andel af børn med en far, der har en ubetinget eller betinget frihedsstraf, i Vest- og Sydsjælland.


Kilde: SFI

Børn er glemte ofre, når forældrene begår kriminalitet og ender i fængsel.

De har således blandt andet dobbelt så stor risiko for at udvikle adfærdsvanskelig opførsel og svagt psykisk helbred set i forhold til børn, der ikke oplever at have en forælder i fængsel. Det viser en ny stor international forskningsoversigt fra Campbell.

Endvidere er denne gruppe af børn i stor risiko for selv at ende i fængsel senere i livet.

0:000:00