Minister vil ikke sætte konkrete mål for tvang

TVANG: Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ikke sætte tal på, hvor meget brugen af tvang i psykiatrien skal mindskes. Özlem Cekic mener, at han mangler visioner og holdninger.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ikke sætte konkrete tal på, hvor meget brugen af tvang på psykiatriske hospitaler skal mindskes.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ikke sætte konkrete tal på, hvor meget brugen af tvang på psykiatriske hospitaler skal mindskes. Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk

Det er totalt visionsløst at sige, at han ikke vil sætte tal på. Jeg mangler både holdninger og politiske prioriteringer på psykiatriområdet.

Özlem Cekic
Social- og psykiatriordfører (SF)

På et samråd onsdag om tvang i psykiatrien afviste sundhedsminister Jakob Axel Nielsen at sætte konkrete tal på, hvor mange sager med brug af tvangsfiksering på de psykiatriske afdelinger, der er acceptable.

"Jeg synes som udgangspunkt, at man skal passe meget på med at opsætte konkrete mål for syge mennesker. Selvfølgelig skal vi arbejde på altid at have mindst mulig tvang. Men personligt kan jeg godt være en smule skeptisk ved at sige, at vi maksimalt må have 50 tvangsfikseringer om året," lyder det.

Mangler visioner
Samrådet var indkaldt efter ønske fra SF's social- og psykiatriordfører Özlem Cekic, der ønskede svar på ministerens holdning til den meget omdiskuterede brug af tvangsfiksering. Hun er skuffet over, at ministeren ikke har en klar målsætning for at nedbringe brugen af tvang:

"Det er totalt visionsløst at sige, at han ikke vil sætte tal på. Jeg mangler både holdninger og politiske prioriteringer på psykiatriområdet. Han vil ikke lave målsætninger, men han har jo lavet målsætninger på mange andre områder. I det øjeblik, det handler om psykiatrien, så er han enormt påpasselig med at være visionær, fordi der ikke er stemmer i det."

Den bedste metode
Ministeren gjorde det på samrådet klart, at man fra centralt hold er ved at udarbejde et inspirationskatalog, der skal give løsninger til, hvordan personalet skal håndtere de psykiske patienter.

"Helt konkret har vi bestræbt os på at nedbringe tvang i psykiatrien gennem lovgivning og indført redskaber til opfølgning og forebyggelse af tvang. I øjeblikket arbejder Center for Kvalitetsudvikling med at udarbejde et inspirationskatalog til praktikerne i psykiatrien," sagde han og uddybede efterfølgende, at kataloget vil indeholde de samme ting, som ligger til grund for gennembrudsmetoden.

Den udmelding glæder Özlem Cekic, der flere gange efterlyste, hvorfor man ikke genoptager gennembrudsmetoden, der bygger på udveksling af viden og erfaringer mellem individer og organisationer, der arbejder med de samme problemstillinger.

"Det er rigtig godt, at han siger, at vi får gennembrudsprojekterne til september. Det vil jeg holde ham fast på. For mig er der lang tid til september - det tror jeg også, at det er for en, der sidder i bælte - men det er bedre end ingenting. Det betyder, at vi kommer til at se et fald i tvang. Begge de gange, man har lavet gennembrudsprojekterne, er antallet af tvangssager faldet," siger Özlem Cekic.

Dokumentation

Baggrunden for samrådet
Tvang i psykiatrien har været særligt i fokus, efter Den Europæiske Torturkomité sidste år kritiserede Danmark for udbredt brug af bæltefiksering, fiksering med hånd- og fodremme, og at patienter ikke afskærmes for tilskuere under fiksering. Det er desuden kommet frem, at psykiatriske patienter i Danmark oftere udsættes for tvang i behandlingen.

Særligt Dagbladet Politiken har gennem det sidste år skrevet om mange tilfælde af tvangsfiksering på de psykiatriske afdelinger i Danmark.

Afviser kritik
Den Europæiske Torturkomité kom for et par måneder siden med en rapport, der rettede en skarp kritik af Sikringen i Nykøbing Sjælland. I et 15 sider langt svar til Europarådets Torturkomité afviser den danske regering komiteens kritik af brugen af bæltefiksering på hospitalet.

Redegørelse
Jakob Axel Nielsen vil nu have en redegørelse for brugen af bæltefiksering i Danmark i forhold til andre lande. Undersøgelsen forventes at være færdig til september.

Sundhedsministeren og medlemmerne af Folketingets Sundhedsudvalg vil senere på måneden besøge Sikringen i Nykøbing Sjælland for personligt at se på forholdene på hospitalet. Der er dog endnu ikke fastsat en dato for besøget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00