9 ud af 10 får asyl i Danmark

ASYL: En rekordstor andel af asylansøgerne i Danmark har fået tilkendt asyl i årets første fire måneder. Det får Venstre til at kalde regeringens nye asylregler for symbolpolitik.

Antallet af asylansøgere fra Syrien nåede op over 7.000 i 2014. De fleste af dem forventes at få asyl på grund af borgerkrigen i Syrien.
Antallet af asylansøgere fra Syrien nåede op over 7.000 i 2014. De fleste af dem forventes at få asyl på grund af borgerkrigen i Syrien.Foto: Freedom House
Kasper Frandsen

I de første fire måneder af 2015 har en rekordhøj andel af alle asylansøgere i Danmark fået asyl.

Således har 90 procent af alle asylansøgere fået asyl i 2015 mod 73 procent i 2014, viser tal fra Udlændingeservice.

Og det er historisk højt. Siden 2011, hvor en tredjedel af ansøgerne fik tilkendt asyl, er andelen vokset og vokset. Tilbage i 2004 under VK-regeringen var det kun hver tiende, der fik tilkendt asyl.

Det er Flygtningenævnet, som ud fra en række kriterier afgør, hvilke ansøgere der kan få tilkendt asyl. I de seneste måneder har mange mennesker på flugt fra krisen i Eritrea og krigen i Syrien fået tilkendt asyl. 

Det illustrerer, at der er behov for at stramme yderligere op. 

Karsten Lauritzen (V)
Rets- og udlændingeordfører

Udviklingen får Venstres rets- og udlændingeordfører, Karsten Lauritzen, til at kalde regeringens nye asylregler – som Venstre ellers stemte for – for ren symbolpolitik.

”Det illustrerer, at der er behov for at stramme yderligere op, og at der ikke er tale om en stor stramning, som regeringen ellers kalder den,” siger han.

Det er i sidste ende Flygtningenævnet, som afgør, hvem der får asyl. Hvordan kan det så være regeringens skyld?

”Man kan påvirke nævnets beslutninger. Eksempelvis burde regeringen have gjort ligesom i Norge, hvor regeringen tog til Eritrea for at lægge politisk pres på landet,” siger Karsten Lauritzen.

På den måde håber han, at man eksempelvis gennem sanktioner kan få Eritrea til at droppe at forfølge folk, der siger nej til at arbejde i nationaltjenesten – netop de personer får i dag automatisk asyl i Danmark. Men den høje andel af syrere, der får asyl, kan ifølge Karsten Lauritzen ikke ændres.

(Artikel fortsætter under grafen)

S: Ikke afgørende
Socialdemokraternes udlændingeordfører, Ole Hækkerup, ser ikke noget problem i, at anerkendelsesprocent for asylansøgere er høj, da det især er syrere, der får asyl.  

”Men vi skal naturligvis holde øje med, hvem der søger asyl, og hvad forklaringen er. Eksempelvis om nogen spekulerer i at rejse til Danmark,” siger han.

Derimod er det afgørende for Ole Hækkerup, hvor mange asylansøgere der kommer til Danmark.

”Den store stigning i antallet af asylansøgere, der rejste mod Danmark i efteråret, fik vi med vores politik ned i et fornuftigt leje. Det viser, at signaler virker,” lyder det fra Ole Hækkerup.

Fra juli til september 2014 steg antallet af asylansøgere i Danmark pludselig eksplosivt, så regeringen måtte hæve sit skøn for asylansøgere fra 7.500 til op imod 20.000. Tallet endte på godt 14.000 personer.

På grund af det høje antal asylansøgere kom regeringen i september 2014 med forslag til stramninger af asylreglerne, som ud over kortere opholdstilladelse også betød længere ventetid på at blive familiesammenført. Det skulle være mindre attraktivt at søge mod Danmark, lød det.

Ikke politiker-skabt
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, mener dog ikke, at politikerne skal slå hinanden i hovedet med størrelsen af den andel, der får asyl.

”Alle kender den frygtelige situation i Syrien og ved, at de har behov for beskyttelse. Udviklingen i anerkendelsesprocenten skyldes variationer i flygtningestrømmen og konflikttyper. Der er langt imellem, at situationen har været så domineret af én særlig konflikt, som vi ser i Syrien, hvorfra stort set alle får asyl,” siger han og fortsætter:

”Vi har et domstolslignede system, der afgør, om folk har ret til beskyttelse. Det svarer til at sige, at politikerne skulle vurdere, hvem der har det rigtige retsgrundlag til at få asyl. Men Europa og andre stormagter skal naturligvis lægge pres på regimer, så de opfører sig ordentligt og overholder internationale konventioner.”

FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR vurderer, at over 51 millioner mennesker på verdensplan er fordrevet. Det er det højeste niveau siden Anden Verdenskrig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00