Ældre Sagen føler sig forbigået: Ingen skatterabat til pensionisterne

SKAT: De ældre betaler en stor del af gildet, men får ingen skatterabet i regeringens udspil til en skattereform, siger en skuffet direktør i Ældre Sagen. Kristian Jensen (V): Nej, skattereformen er ikke målrettet pensionister.

Bjarne Hastrup savner skattelettelser til pensionisterne i regeringens nye skatteudspil. 
Bjarne Hastrup savner skattelettelser til pensionisterne i regeringens nye skatteudspil. Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Daniel Bue Lauritzen

Der er ikke afsat en eneste krone til de nuværende pensionister i VLAK-regeringens nye skatteudspil.

Og det er ifølge direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, meget skuffende:

”Skatteudspillet tager kun højde for halvdelen af Danmarks befolkning. Den anden halvdel, der fortrinsvis består af pensionister, bliver totalt skuffet,” siger han.

Der er over en million pensionister i Danmark. Og de kommer ifølge Bjarne Hastrup ikke til at se skyggen af de 23 milliarder kroner, regeringen vil afsætte til skattelettelser.

Hvis Ældre Sagen forsøger at tegne et billede af, at det alene er reformer, der berører pensionsalderen, der finansierer skattepakken, så er det en misforståelse

Kristian Jensen (V)
Finansminister

Råderummet skabt af nedskæringer
Finansministeriet har regnet sig frem til, at der kun skal findes finansiering for 15 af de 23 milliarder kroner. Det skyldes, at en del af pengene vil komme ind igen, eksempelvis ved at danskerne hæver deres forbrug som følge af lettelserne. Men af de resterende 15 milliarder skal en del findes i det såkaldte økonomiske råderum på 30 milliarder frem mod 2025. Og størstedelen af det råderum er ifølge Bjarne Hastrup fundet ved at skære på de ældre.

”Rådighedsbeløbet er fortrinsvis opstået ved, at seniorer arbejder i længere tid. Efterlønnen er blevet reduceret, så der kun er 70.000 efterlønnere i dag - og i 2025 vil der være ganske få. Det sparer enorme summer, at de er på arbejdsmarkedet,” siger han og fortsætter:

”Samtidig forhøjer man folkepensionsalderen fra 2019, der når op på 68 år inden 2030. Det er det finansielle grundlag for de skattelettelser, regeringen spiller ud med i dag.”

Finansministeren: Husk formålet med reformen
Men det er ifølge finansminister Kristian Jensen (V) ikke tilfældet. I stedet mener han, at reformerne af arbejdsmarkedet har skabt størstedelen af råderummet:

"Hvis Ældre Sagen forsøger at tegne et billede af, at det alene er reformer, der berører pensionsalderen, der finansierer skattepakken, så er det en misforståelse," siger Kristian Jensen til Altinget. 

Samtidig opfordrer han Ældre Sagen til at huske på reformens formål: At øge arbejdsudbuddet. 

"Man skal huske på formålet med skattereformen. Vi skal give opsvinget flyvehøjde og flyvelængde. Det gør vi ved at skabe flere hænder på arbejdsmarkedet og ved at give en belønning til dem, der arbejder. Eftersom pensionister per definition har trukket sig ud, er det ikke dem, der er målgruppen for det, vi præsenterede i dag," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00