Aktører: Sociale 2020-mål er vejen frem

MÅL: Regeringens tanker om at opstille sociale 2020-mål glæder de sociale organisationer, der mener, at økonomi har overskygget alt andet. Men nye mål skal være realistiske og ikke overskygge nuværende udfordringer, lyder det.
Foto: colourbox.com
Kasper Frandsen

Jeg ønsker ikke luftkasteller eller vidtløftige mål. Vores enge undersøgelser viser, at udsatte generelt ønsker meget jordnære ting som at blive anerkendt og nøjes med én koordinerende sagsbehandler i stedet for at løbe spidsrod mellem forskellige afdelinger.

Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte
Fakta

Socialdemokraterne og SF opstillede før valget i 2011 fire mål, som de ville vurderes på i 2015:

1. Antallet af hjemløse skal reduceres med 10 procent inden 2015 
2. Antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres med 25 procent inden 2015
3. Ingen børnefamilier må sættes på gaden
4. Antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal reduceres med 10.000 inden 2015

- Socialdemokraterne og SF's mål blev ikke implementeret i regeringsgrundlaget med de Radikale.

Der er stor opbakning blandt en række store socialpolitiske aktører til at opstille konkrete, målbare målsætninger for det sociale område frem mod 2020.

"Det er på tide at opstille mål for hele det sociale område, der er blevet stærkt forsømt. Økonomien har været både den tidligere og nuværende regerings topprioritet," siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Han ser f.eks. gerne, at man satser på, at 70 procent af de ældre over 65 år i fremtiden er på arbejdsmarkedet.

Også Socialpædagogerne, Rådet for Socialt Udsatte og Socialrådgiverne bakker om nye sociale 2020-mål.

Idéen om at opstille socialpolitiske mål er kommet i fokus i forbindelse med De Radikales landsmøde. Her påpegede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at regeringen bør sætte socialpolitiske mål - ligesom man har gjort med de økonomiske 2020-mål.

Også social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) og politisk ordfører Jesper Petersen fra SF har udtrykt sig positivt over for nye sociale 2020-mål.

Jordnære mål
Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, mener, at det generelt er godt med overordnede sociale mål frem mod 2020. Omvendt peger han på, at målsætninger ikke gør det alene.

F.eks. nævner han den tidligere regerings hjemløsestrategi fra 2009, som udløber i 2013 og ikke forventes at blive fastholdt.

"Målsætninger må ikke blive en sovepude. Trods målsætninger om det modsatte i hjemløsestrategien er der kommet flere og flere hjemløse. Derfor er det afgørende, at der er sammenhæng mellem mål og midler, når man opsætter nye mål," siger han.

Kommunale besparelser og rekordlav satspulje presser ifølge Jann Sjursen den sociale indsats rundt i landet.

"Indsatsen i 2012 lader fortsat meget tilbage at ønske, og det er vigtigt at holde fokus på de problemer, vi har lige nu og her," siger han og fortsætter:

"Jeg ønsker ikke luftkasteller eller vidtløftige mål. Vores egne undersøgelser viser, at udsatte generelt ønsker meget jordnære ting som at blive anerkendt og nøjes med én koordinerende sagsbehandler i stedet for at løbe spidsrod mellem forskellige afdelinger," pointerer han.

Jann Sjursen vil helst ikke sætte procenter på sine ønsker for 2020, men han håber, at regeringen vil fortsætte hjemløsestrategien og sætte fokus på alkoholproblemer.

Skal tænke sig godt om
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, mener, at man skal holde tungen lige i munden, når der skal opsættes nye mål.

"F.eks. ville det ikke være et mål i sig selv med færre anbringelser. En anbringelse for lidt kan være en katastrofe for et barn, der har brug for at komme væk fra sin familie. Det er fint med konkrete mål, men for pokker hvor skal man tænke sig om. Faren ved at opstille mål er, at man bliver forhippet på at nå dem," siger hun.

Mål kan sætte fokus på problemer. Men det er midlet til målet, der er det vigtigste, påpeger hun.

"Vi skal være bedre til at hjælpe folk, der sidder fast i systemet som klienter, fordi de ud over at være arbejdsløse også har problemer med f.eks. økonomien og alkohol. Vi skal arbejde på tværs af sektorer og ministerielle ressortområder samt have endnu større fokus på rehabilitering," siger hun.

Derfor mener hun, at regeringen bør lave en "ædruelig" målsætning på, hvor mange kontanthjælpsmodtagere med sammensatte problemer man vil hjælpe videre i arbejde.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00