Debat

Ældres alkoholproblemer kræver handling nu

DEBAT: En ny undersøgelse viser, at den ældre generation kan få store sundhedsmæssige problemer på grund af et livslangt stort alkoholforbrug. Det er derfor nødvendigt at have fokus på problemet allerede nu, mener Johan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund.

Johan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund, foreslår, at man gennemfører en række målrettede indsatser, der støtter den ældre generation i at tage toppen af deres alkoholforbrug.
Johan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund, foreslår, at man gennemfører en række målrettede indsatser, der støtter den ældre generation i at tage toppen af deres alkoholforbrug.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med en voksende gruppe af ældre i samfundet er ældres alkoholforbrug et emne, vi er nødt til at have fokus på.

Johan Damgaard Jensen
Direktør i Alkohol & Samfund

Af Johan Damgaard Jensen
Direktør i Alkohol & Samfund

Det har i nogle år været kendt i plejesektoren, at danske ældres alkoholforbrug volder problemer både for dem selv og for plejepersonalet i hjemmeplejen og på plejehjemmene. Nu viser en ny undersøgelse, at der er en generation af ældre på vej, som kan få store sundhedsmæssige problemer på grund af et livslangt stort alkoholforbrug.

FOA dokumenterede for et par år siden, at problemet med ældre, der drikker for meget, er reelt og til at tage at føle på. Undersøgelsen viste, at omkring halvdelen af plejepersonalet i hjemmeplejen og på landets plejehjem oplever, at ældres alkoholproblemer er en udfordring i det daglige arbejde.

35 pct. af personalet møder ugentligt ældre, hvis alkoholforbrug er for højt, og 20 pct. af plejepersonalet har oplevet situationer med alkoholpåvirkede ældre, som har været personligt grænseoverskridende, dels fordi den ældre har opført sig grænseoverskridende, og dels fordi det opleves grænseoverskridende at efterlade den ældre i beruset tilstand, når plejeopgaverne er overstået.

Hvorfor blande sig?
Men hvorfor skal man blande sig i det? Hvis man vil, kan man godt argumentere for, at alkoholproblemerne er de ældres egen sag, og at man må træne personalet bedre, så de kan håndtere den slags situationer. Men ifølge Ældre Sagen er ensomhed en hyppig årsag til ældres storforbrug af alkohol, og det er i sig selv en god grund til at sætte ind. Derudover giver alkoholforbruget også årsag til mange af faldskader blandt ældre, og for dem, der drikker mest, kan det give alvorlige sundhedsmæssige problemer.

Et forskerteam fra Aarhus Universitetshospital har fundet ud af, at generationen, som er født i 1950-1959, har markant flere alkoholiske leverskader end generationerne før og efter. Generationen er født i efterkrigsårene og var ung i de år, hvor det danske alkoholforbrug steg voldsomt og endte omkring det niveau, vi har i dag.

Det meste af deres arbejdsliv har det været almindeligt at indtage alkohol i løbet af arbejdsdagen, og gennem livet har de i almindelighed haft et højt alkoholforbrug, og i dag viser det sig i form af markant flere tilfælde af alkoholiske leverskader som skrumpelever, alkoholisk leverbetændelse og fedtlever. Forskerne bag undersøgelsen vurderer endvidere, at der i de kommende år vil dukke endnu flere sygdomstilfælde blandt efterkrigsbørnene.

Når den generation i løbet af de næste ti-tyve år flytter på plejehjemmene eller får behov for hjemmepleje bliver udfordringerne endnu større, end de er i dag.

Med en voksende gruppe af ældre i samfundet er ældres alkoholforbrug et emne, vi er nødt til at have fokus på. Ældre skal ikke behandles anderledes end andre borgere, men der sker noget fysiologisk med kroppen, når den ældes, som blandt andet betyder, at den dårligere tåler alkohol, og det vil være en god idé at gennemføre målrettede forebyggende indsatser, der støtter de ældre i at tage toppen af forbruget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Damgaard Jensen

Fhv. direktør, Alkohol & Samfund
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole 1978)

0:000:00