Debat

Alkohol & Samfund: Kommunernes indsats virker

DEBAT: Kommunen må og skal tage initiativer til at hjælpe mennesker, som er kommet i klemme i en meget våd alkoholkultur, mener Johan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund.

Kommunerne tager efterhånden godt fat på forebyggelsen - også på alkoholområdet - og ind imellem sker det, at der iværksættes tiltag, som vækker debat, fordi nogen oplever tiltagene som indgriben i borgernes privatsfære, skriver Johan
Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund.
Kommunerne tager efterhånden godt fat på forebyggelsen - også på alkoholområdet - og ind imellem sker det, at der iværksættes tiltag, som vækker debat, fordi nogen oplever tiltagene som indgriben i borgernes privatsfære, skriver Johan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Damgaard Jensen
Direktør i Alkohol & Samfund

Den danske alkoholkultur er liberal, og et aktivt socialliv i Danmark kan hurtigt få indflydelse på forbruget af alkohol. Derfor er der også situationer, tider og steder, hvor det er en god idé, at der bliver sat rammer for brugen af alkohol.

De senere år er der kommet et godt fokus på forebyggelse og på KRAM-faktorerne, og i kølvandet på det fokus er der opstået en debat om balancen mellem respekten for privatlivet og rettidig omhu i forhold til de skader, vi ser som følge af overforbrug af alkohol og alkoholafhængighed.

Kommunerne tager efterhånden godt fat på forebyggelsen - også på alkoholområdet - og ind imellem sker det, at der iværksættes tiltag, som vækker debat, fordi nogen oplever tiltagene som indgriben i borgernes privatsfære. Det er en vigtig debat, men det er vigtigt at holde sig for øje, at formålet med forebyggelsestiltagene ikke er forbud og begrænsninger. Formålet er at løse de udfordringer, vi har med skader og følgevirkningerne af overforbrug og afhængighed af alkohol. Det er kommunernes, regionernes og statens opgave at tage hånd om udfordringen, og den er ikke løst med at oplyse om risikoen ved at drikke alkohol.

Kommunale indsatser
På Bornholm vakte det lokalt nogen debat, da kommunen besluttede, at alle kommunale arrangementer, hvor der er børn til stede, skal være alkoholfri. Når man er vant til at få en øl til arbejdsdagen i børnehaven, kan det virke underligt at fjerne den fornøjelse, men begrundelsen for beslutningen var god.

Omkring 122.000 børn i Danmark vokser ifølge Sundhedsstyrelsen op i familier med alkoholproblemer. En opvækst, som ud over de samfundsøkonomiske omkostninger har store personlige omkostninger for en stor andel af dem. På Bornholm er den problematik også nærværende, og hensigten med de alkoholfri kommunale arrangementer er at skabe et frirum for de børn, som er ramt af forældrenes alkoholproblemer. At festen eller arbejdsdagen i børnehaven foregår uden alkohol betyder ikke, at voksne aldrig må drikke alkohol. Men det betyder, at den håndfuld børn, som er i klemme i forhold til deres forældres alkoholforbrug, på lige fod med andre børn kan have en fest, hvor de kan være trygge ved, at deres forældre ikke drikker for meget.

Børn vælger ikke selv de vilkår, de vokser op under, og det er vores fælles ansvar at skabe frirum for de børn, som har det svært.

Johan Damgaard Jensen
Direktør i Alkohol & Samfund

På samme måde vakte det opsigt i Københavns Kommune, da sundhedsborgmester Ninna Thomsen stod i spidsen for beslutningen om at give pædagoger i kommunens institutioner pligt til at tage en samtale med forældre, når de i institutionen har en alvorlig mistanke om, at barnets mistrivsel skyldes alkoholproblemer i hjemmet. I debatten, der udspillede sig i medierne, blev tiltaget af nogle kritiseret for at være formynderisk.

Vores fælles ansvar
Børn vælger ikke selv de vilkår, de vokser op under, og det er vores fælles ansvar at skabe frirum for de børn, som har det svært, og jo tidligere man kan sætte ind, desto større er chancen for, at det kan have en positiv effekt i barnets liv. Kommunen må og skal tage initiativer, der hjælper de mennesker, som er kommet i klemme i en meget våd alkoholkultur, enten på grund af eget eller andres skadelige forbrug. Kommunen er den part, der er tæt på borgeren og kan sætte scenen lokalt, og det er der brug for. Vi har ikke råd til kun at satse på oplysning og behandling, til gengæld har OECD netop udgivet en analyse, der viser, at selv dyre forebyggelsestiltag på alkoholområdet betaler sig i det lange løb.

Der er tiltag som dem i København og på Bornholm på vej i mange kommuner, og det er glædeligt, lige som det er glædeligt, at alkohol ser ud til at blive et af de store debattemaer på Folkemødet 2015 om et par uger. Rigtig mange organisationer er gået ind i debatten.

Det ville være flot også at få en landspolitisk strategi, der støttede op om kommunernes indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Damgaard Jensen

Fhv. direktør, Alkohol & Samfund
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole 1978)

0:000:00