Debat

Behov for ny økonomi-model på handicapområdet

DEBAT: Formanden for Danske Handicaporganisationer mener, at der er behov for en ny økonomisk model på handicapområdet. Kommunerne skal have færre udgifter til den enkelte borger.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Stig Langvad,
formand for Danske Handicaporganisationer.

Den nye socialminister vil som koordinerende minister for handicapområdet møde store udfordringer og mange tråde, der skal samles op.

Den nye socialminister tiltræder på et tidspunkt, hvor handicapområdet har lidt meget under en hårdt presset økonomi og en mangelfuldt implementeret kommunalreform. Det er på alle måder tid til at tænke nyt og se fremad. Derfor rummer posten en fantastisk mulighed for at tage teten på handicapområdet og drage nytte af dyrekøbte erfaringer, som vi nu har muligheden for i fællesskab at drage konklusioner og læring af.

Faglige og langsigtede løsninger
Det er vigtigt, at vi fremadrettet fokuserer på, hvordan vi på den lange bane, bedst muligt og effektivt, kan finde de fagligt tilstrækkelige løsninger for personer med handicap. Og det er mit synspunkt, at det kan vi gøre uden yderligere omkostninger, hvis vi tænker os om - tænker logisk, ubureaukratisk, individuelt og solidarisk.

Kernebudskabet til den kommende socialminister er: Når indsatsen bliver mere faglig og langsigtet - så koster den også mindre. Og når ministeren alligevel skal i gang med arbejdet, synes jeg, at det vil være naturligt at tage fat på nedenstående udfordringer.

Fakta

Bland dig i debatten:
Hvis du har lyst til at give dine råd til den kommende socialminister, så kontakt redaktionen ved at skrive til: [email protected]. Det er en fordel, hvis du repræsenterer en faggruppe eller en interesseorganisation.

Økonomisk reform
Den økonomiske model, der blev valgt i forbindelse med kommunalreformen, skal laves om. Den lægger alt for store udgifter i forhold til den enkelte borger hos den enkelte kommune. Det betyder, at udgiften til borgeren, som har behov for omfattende støtte, fylder så meget i landskabet, at denne bliver opfattet som en økonomisk belastning og et spareobjekt.

Økonomien, som den enkelte kommune skal afholde for de mest sårbare personer med handicap, har medført, at kommunernes incitament til at visitere til de rette tilbud er væk. Den seneste skamplet på området er overdragelsen af betalingen og handlingen, når det gælder "egne" borgere, som flytter til andre kommuner. Det skal laves om, så også de svageste blandt personer med handicap bliver sagsbehandlet i den kommune, hvor de ønsker at bo. Det koster ikke mere, men bliver mere retfærdigt.

Foto:

Der skal værnes om retssikkerheden og dermed klageretten. Det er helt afgørende for decentraliseringen, at der er nogle, der kan kigge kommunerne over skulderen, når de træffer afgørelser for den enkelte borger. Derfor skal forslaget om at svække klagesystemet i aftalen mellem finansministeren og KL om kommunernes økonomi 2012 tages af bordet. Det må aldrig blive for dyrt at overholde loven.

Inklusion i boligpolitikken
Inklusion af og forståelse for personer med handicap skabes gennem synlighed. Derfor er det afgørende, at der i fremtiden skabes en national boligpolitik for alle. Botilbud for de mest sårbare personer med handicap skal ikke isoleres fra andre boligtyper.

I planlægningen af fremtidens handicappolitik bør ministeren tænke på det simple princip, at hver gang samfundet indrettes, så personer med handicap selv kan, så bliver det billigere for samfundet og bedre for individet.

Endelig vil det være en naturlig handling for regeringen at indfri løftet om ratificering af tillægsprotokollen til FNs handicapkonvention.

Jeg vil med disse ord gerne hilse den nye handicap- og socialminister velkommen og opfordre til at træffe det kloge valg at basere fremtidens handicappolitik på fælles ansvar, faglighed og inklusion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00