Debat

Blinde bakker op om e-valg

DEBAT: Regeringens forslag om e-valg giver mulighed for, at blinde igen kan få lov til frit og hemmeligt at afgive deres stemme, skriver Thorkild Olesen, formand for Dansk Blindesamfund.
Kasper Frandsen

Kasper har været nyhedsredaktør siden 2017.

Derudover har han dækket dansk udviklingsbistand og velfærdspolitik tæt for forskellige Altinget-nicher.

Kasper har blandt andet afdækket, hvordan den danske regering brugte udviklingsbistand i strid med internationale regler. Kasper er også en del af det hold, der afslørede, hvordan Folketinget blev vildledt i den såkaldte våbensag.

Du er velkommen til at kontakte Kasper med tip til historier, eksempelvis via Signal.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen,
Landsformand for Dansk Blindesamfund

Folketingets partier og mange eksperter diskuterer for tiden for eller imod elektroniske valg. Modstanderne af e-valg er bekymrede for den manglende folkelige kontrol af en elektronisk valghandling, mens tilhængerne i høj grad henviser til, at e-valg kan gøre valghandlingen mere effektiv og hjælpe f.eks. blinde til selv at gennemføre valghandlingen.

De nugældende regler for afstemninger giver meget stor mulighed for folkelig kontrol med blindes stemmeafgivelse. Vi skal nemlig have en valgtilforordnet med i stemmeboksen, selv om vi har en betroet hjælper til at sætte krydset, og vi skal kunne sige højt og tydeligt, hvem vi stemmer på, så kontrollanten kan se, at den betroede hjælper sætter krydset rigtigt. Det sikrer også, at naboer i de andre stemmebokse kan høre, hvad vi stemmer.

Sådan har det ikke altid været. Fra 1917 og til december 2008 havde blinde og svagsynede ret til at udpege en hjælper, som kunne gå med ind i stemmeboksen og sætte krydset for os. I 2008 valgte Folketinget imidlertid at ændre denne ordning og dermed nærmest umyndiggøre blinde og svagsynede medborgere.

Hvis flertallet i Folketinget ikke ønsker e-valg, må vi forlange, at man straks fjerner de diskriminerende regler om myndighedsovervågning og manglende muligheder for hemmelig afstemning.

Thorkild Olesen
Formand for Dansk Blindesamfund

Stemmer ikke hemmeligt
Jeg tror ikke, at andre borgere ville finde sig i, at alle og enhver kan høre, hvad de stemmer, bare ved at stå i stemmeboksen ved siden af. Jeg tror heller ikke, at andre borgere ville finde sig i, at de dagen efter afstemningen kan møde den samme valgtilforordnede i det lille lokalsamfund. Og jeg tror endelig ikke, at disse regler ville kunne holde til en retlig prøvelse enten for brud på Grundloven eller for brud på FN's menneskerettighedskonventioner. Vi har som blinde i praksis ikke mulighed for en fri og hemmelig stemmeafgivelse.

I Dansk Blindesamfund har vi gentagende gange påpeget disse problemer. Og med fremkomsten af regeringens forslag om e-valg ser vi en mulighed for, at vi igen kan få lov til frit og hemmeligt at afgive vores stemme. Derfor støtter vi op om e-valg.

Jeg kan forstå, at flere af partierne mod elektroniske valg er indstillet på at finde en løsning for blinde og svagsynede, så vi kan afgive stemme frit og hemmeligt ved den nuværende afstemningsmetode. Det er jeg glad for. Hvis flertallet i Folketinget ikke ønsker e-valg, må vi forlange, at man straks fjerner de diskriminerende regler om myndighedsovervågning og manglende muligheder for hemmelig afstemning.

Ønsker samme rettigheder
Det burde i øvrigt være muligt at finde en løsning, så den nuværende afstemningsmetode kan gøres tilgængelig. I den sammenhæng er det lidt besynderligt, at vi i Dansk Blindesamfund har modtaget midler fra Udviklingsministeriet til at hjælpe blinde i Ghana med at gennemføre en selvstændig, fri og hemmelig afstemning, hvilket lykkedes ved det nys afholdte præsidentvalg. Men her til lands kan det altså ikke lade sig gøre.

Uanset hvad Folketinget beslutter sig for, deltager vi gerne i udviklingen af både e-valg og den nuværende afstemningsmetode. Vi ønsker at få de samme rettigheder som andre mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00