Debat

Børns Vilkår: Alle børn har ret til en tryg barndom

Rasmus Kjeldahl
Rasmus KjeldahlDirektør, Børns Vilkår. Fhv. direktør, Forbrugerrådet

DEBAT: De nye adoptionsregler er et skridt på vejen. Men de skal anvendes med omhu. Barnets ret til god beskyttelse er vigtigere end forældres ret til deres børn. Det skriver Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Lise – lad os kalde hende det - er gravid og stofmisbruger. Hun har forsøgt at kvitte stofferne flere gange, men forgæves. Hun venter sig en pige, Maja, der fra det øjeblik, hun bliver født, allerede er kraftigt udfordret. Lægerne vurderer, at den lille pige vil blive født med kraftige abstinenser, og de frygter, at hun vil være mentalt og fysisk skadet på grund af moderens massive misbrug.

Hvert år er der en gruppe børn, der - som Maja - udvikler alvorlige skader fysisk så vel som psykisk, fordi forældrene er helt uden evne til at tage vare på dem. I Majas tilfælde kan vi kun gisne om, hvordan hendes tilværelse vil arte sig med en myriade af foranstaltninger for at hjælpe både mor og datter og deres samspil. Spørgsmålet er, om det rækker? Kan Majas tarv varetages bedre ved en tvangsadoption og hvad så med Lises ret til sit barn?

Børns Vilkår er ikke i tvivl. Maja har ret til en tryg barndom. Regeringen har fremsat et forslag, der skal lempe betingelserne for adoption uden forældrenes samtykke, når det vurderes at være til barnets bedste at blive tvangsbortadopteret. Det vil give Maja og andre børn i hendes situation bedre mulighed for stabilitet og tryghed i opvæksten. Barnets ret til en god beskyttelse er vigtigere end forældres ret til deres børn.

Et skridt på vejen
Men – og der er mange vigtige men’er i forbindelse med tvangsadoptioner.

For det første: Børn, der har behov for særlig hjælp, fx pga. medfødte handicap forårsaget af mors misbrug under graviditeten, skal sikres hjælp. Adoptionen må ikke blive en sovepude for ikke at gøre mere.

Barnets ret til en god beskyttelse er vigtigere end forældres ret til deres børn.

Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

For det andet: Alle mennesker har brug for at kende deres historie. Dette gælder ikke mindst adopterede børn. Derfor er det vigtigt, at barnet bliver sikret mulighed for at kende sin anbringelses- og livshistorie. Nogle børn vil derudover have brug for samvær med den biologiske familie efter adoptionen. Det skal de have mulighed for.

For det tredje – og det er måske det allervigtigste: Tvangsadoption må aldrig blive styret af økonomi, fordi kommunen så slipper for store udgifter til anbringelse. Regeringen har derfor et ansvar for at følge området tæt. Det er afgørende, at der slås hårdt ned på kommunerne, hvis de administrerer loven i strid med dens intention og formål. Barnets tarv har forrang for økonomi.

Vi vil opfordre til, at regeringen hurtigst muligt iværksætter systematisk vidensindsamling. Det vil i den forbindelse være afgørende, at man både dokumenterer kommunernes praksis, og hvordan det ændrede lovgrundlag anvendes. Derudover skal der indsamles viden om, hvordan de tvangsadopterede børn oplever det kommunale system.

De ny regler om tvangsadoption er et skridt på vejen til at hjælpe de allermest sårbare og udsatte børn. Men reglerne skal anvendes med omhu. Alle børn har ret til en tryg barndom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00