Debat

Børns Vilkår: Der er brug for hårdere kurs over for kommuner

DEBAT: For mange børn svigtes af kommuner, der ikke følger loven på socialområdet. Det skal den nye børne- og socialminister, Mai Mercado (K), rette op på, mener Børns Vilkår.

Lovgivningen på socialområdet er i det store hele god nok, men det kniber med at overholde den, skriver Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår.
Lovgivningen på socialområdet er i det store hele god nok, men det kniber med at overholde den, skriver Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Efter jul fortsætter forhandlingerne i Folketinget om et nyt skilsmissesystem. Det er en bunden opgave for en ny minister at sørge for, at de udsatte børn i komplekse eller konfliktfyldte skilsmisser får bedre hjælp, end tilfældet er i dag. 

For ofte ser vi børn, der er negativt påvirket af, at der er vold, overgreb, misbrug eller psykiske lidelser i familien, og hvor der ikke bliver grebet ind i tide. Lad mig give et eksempel.

Et lille barns forældre er blevet skilt. Forældrene er uenige om stort set alt og kalder blandt andet pigen forskellige navne, alt efter om hun er hos sin mor eller sin far. Allerede inden fødslen har sundhedspersonalet omkring familien set, at den er gal.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Moderen må ikke være alene med faren, skriver jordemoderen i journalen. Over 30 forskellige fagpersoner er inde over sagen i barnets første leveår. Da barnet er cirka 2½ år gammelt, viser flere undersøgelser, at pigen er i overhængende risiko for at tage varig skade. Fjorten måneder senere i en alder er 3½ år vurderes pigen til at være traumatiseret.

Eksemplet viser, at vi har et system, som til trods for at familien og barnet har været på myndighedernes radar, fra før barnet blev født, ikke griber effektivt ind i de svære sager. Resultatet er, at barnet bliver fastholdt så længe i en konflikt, at det bliver skadet.

Systemerne skal samarbejde
Som det er i dag, falder løsningen af børnenes sager ofte ned mellem to stole: De sociale myndigheder i kommunen og de familieretlige myndigheder. Det kan trække sagerne i langdrag og føre til, at børnene bliver kastebolde mellem myndighederne.

Det er en bunden opgave for en ny minister at sørge for, at de udsatte børn i komplekse eller konfliktfyldte skilsmisser får bedre hjælp, end tilfældet er i dag. 

Rasmus Kjeldahl. Direktør, Børns Vilkår

Skal vi forebygge denne type skilsmissesager, skal forældrene udredes fra starten, så vi kan give den rette hjælp til familien og træffe de nødvendige afgørelser for at sikre barnets ret til tryghed og trivsel.

Derfor er det væsentligt, at et nyt skilsmissesystem ikke blot fokuserer på domsafgørelser og fordeling af de økonomiske byrder, men også sikrer et tæt samarbejde mellem de relevante myndigheder om den rette håndtering af de skilsmisser, hvor der er andre sociale problemer i familien, og hvor børnene er i risiko for omsorgssvigt.

Sanktioner er nødvendige på det sociale område
Børns Vilkår ønsker sig også, at ministeren tager initiativ til en mere effektiv indsats over for de kommuner, der ikke følger loven på socialområdet og dermed svigter børnene.

Børns Vilkårs erfaring fra mere end 1.700 bisiddersager er, at mange børn får god hjælp fra myndighederne. Men der er dog også mange, der ikke får den hjælp, som de har brug for og ret til. 

Især halter det med at inddrage anbragte børn i deres egen sag. Tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at mere end hvert andet anbragte barn mellem 11-17 år ifølge børnene selv ikke er blevet taget med på råd i forbindelse med valg af anbringelsessted, selvom børneinddragelse er lovpligtigt.

Kommuner glemmer at fortælle om rettigheder
En anden problemstilling er, at nogle kommuner glemmer at fortælle børnene om deres rettigheder. Så sent som i oktober måtte Ombudsmanden minde en kommune om, at de skal oplyse børn om deres ret til at klage over afgørelser i deres sager. 

For Børns Vilkår er ovenstående blot få eksempler på, at lovgivningen på socialområdet i det store og hele er god nok, men at det kniber med at overholde den. Det er langt fra en ny problemstilling, hvorfor der er behov for en hårdere kurs over for kommunerne end i dag, hvor de stort set aldrig sanktioneres.

Børns Vilkår bidrager gerne med konkrete forslag og ser frem til at samarbejde med ministeren om at stoppe svigt af børn i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00