Borgmestre: Københavns unge skal ikke længere kastes rundt i systemet

DEBAT: Hjælpen til unge med problemer i Københavns Kommune mangler sammenhæng. Derfor samles indsatsen fremover for lettere at kunne trække de unge ind i byens fællesskab, skriver borgmestre fra kommunen.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard, (V), Mia Nyegaard (R) og Jesper Christensen (S)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, socialborgmester og børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune

Fremtiden for København står og falder med vores evne til at skabe en stærk generation af unge, der kan bære byen fremad.

Det tegner heldigvis godt med masser af dygtige, engagerede og ærgerrige unge, der står på spring.

Men hvis vi skal indfri byens fulde potentiale, kræver det, at vi har alle hænder, skuldre og arme med.

Derfor forsøger vi også nu med en ny koordineret indsats at hjælpe mere end 2.000 unge københavnere, der kæmper med flere komplekse problemer og dermed har en sag i flere forvaltninger.

Koordineret indsats fra 8. klasse
Med den nye indsats vil unge med behov allerede fra 8. klasse kunne få hjælp fra en såkaldt ungeguide, der kan hjælpe med kontakt til kommunen, uanset om de kæmper med misbrug, psykiske problemer eller har svært ved at finde motivationen til at komme videre i uddannelsessystemet.

Disse unge vil også fremover kun skulle møde op ét sted, når de skal tale med kommunen, for ungeindsatsen bliver fremover placeret sammen med det nye jobcenter på Gammel Køge Landevej, der åbner i marts.

Her sidder medarbejdere fra de tre forvaltninger klar til at hjælpe byens unge, uanset hvilket problem de møder op med.

Hvis man kæmper med et stofmisbrug og ikke har andre udfordringer, giver det selvfølgelig god mening, at man stadig modtager de tilbud, Socialforvaltningen tilbyder.

Men problemer har det ofte med at sprede sig, og med den nye indsats får de unge nu mulighed for at få koordineret indsatsen ét sted, hvis man også kæmper med eksempelvis psykiske problemer og udfordringer i forhold til sin uddannelse.

Unge skal hjælpes ind i fællesskabet
I en stor kommune som vores har de unge nok desværre ofte følt sig som kastebolde mellem forvaltninger, mødesteder og sagsbehandlere.

Selvom det ikke har været hensigten, har det i nogle tilfælde gjort det svært for den unge at se lyset for enden af de kommunale kontorer.

Det forsøger vi at lave om på nu. Med en forenkling og en koordineret indsats for byens unge, der tager udgangspunkt i den unges behov.

Vi har dog også behov for en langt mere sammenhængende lovgivning på området.

Lige nu er den kommunale virkelighed desværre, at den manglende sammenhæng nærmest modarbejder ambitionen om at tilbyde de unge en samlet koordineret indsats.

For tilbage står, at vi har brug for, at alle unge, uanset deres udfordringer, hurtigst muligt finder deres plads i byens fællesskab.

Forrige artikel LOS: Regionernes institutioner skal lande i udbud – ikke hos kommunerne LOS: Regionernes institutioner skal lande i udbud – ikke hos kommunerne Næste artikel Mai Mercado: Regeringen skal ikke diktere normeringerne i institutioner Mai Mercado: Regeringen skal ikke diktere normeringerne i institutioner
Kommuner dropper revalidering trods markante resultater

Kommuner dropper revalidering trods markante resultater

REVALIDERING: Kommuner bør tænke langsigtet og skrue op for brugen af revalidering, lyder konklusionen i en ny analyse. Beskæftigelsesministeren slår fast, at han ikke vil detailstyre, hvilke ordninger kommunerne bruger.