Debat

Brancheforening om socialpsykiatri: Borgeren skal have det bedst mulige tilbud til prisen

DEBAT: En takstreform vil skabe gennemsigtighed i pris og kvalitet, så de tilbud, der er bedst til prisen – offentlige eller private – kan løse socialpsykiatri-opgaven i kommunerne, skriver brancheforeningen Selveje Danmark.

Det tilbud, der er bedst til prisen, bør stå for den socialpsykiatriske opgave i kommunerne, mener brancheforeningen Selveje Danmark.
Det tilbud, der er bedst til prisen, bør stå for den socialpsykiatriske opgave i kommunerne, mener brancheforeningen Selveje Danmark.Foto: /ritzau/Martin Lehmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kåre Skarsholm
Politisk konsulent i brancheforeningen Selveje Danmark

Thorstein Theilgaard fra BedrePsykiatri og KL’s Thomas Adelskov har udvekslet skarpe replikker her i Altinget om kommunernes evne til at løse udfordringerne i socialpsykiatrien eller mangel på samme.

Theilgaard kritiserer kommunerne for ikke at gøre nok og sidde på hænderne, mens Adelskov peger på, hvad kommunerne faktisk har gjort inden for socialpsykiatrien, det stigende antal borgere, der har behov for hjælp, og kommunernes finansieringsudfordringer i den forbindelse. Men nok så interessant opfordrer Adelskov til dialog om, hvordan vi bedst udvikler den bedste socialpsykiatri.

Vi savner dialog med KL
Den opfordring har vi i Selveje Danmark taget til os, for vi savner i høj grad en dialog ikke mindst med KL om, hvordan fremtidens socialpsykiatriske tilbud skal se ud. Vi repræsenterer en række selvejende nonprofit-socialpsykiatriske tilbud, som hjælper med at løse kommunernes forpligtelser i forhold til borgere med psykiatriske udfordringer. Det gør vores medlemmer ved at sælge højtspecialiserede indsatser til kommunerne, når de ellers kan få lov til det.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For sagen er den, at kommunerne i stadig større grad hjemtager borgere til egne kommunale tilbud. Det gør kommunerne ud fra den antagelse, at de kan gøre tingene bedre og billigere selv. Og det kan man jo dårligt klandre kommunerne for – hvem vil ikke gerne have mere for en lavere pris?

Problemet er, at kommunernes antagelse hviler på en forkert præmis. Nemlig den præmis, at kommunens egne tilbud er billigere end andre tilbud.

Det siger sig selv, at alle kommuner ikke kan være billigst. Der må i sagens natur være én kommune, der er billigst, og 97 andre kommuner, som ikke er det.

Kåre Skarsholm
Politisk konsulent i brancheforeningen Selveje Danmark

Det siger sig selv, at alle kommuner ikke kan være billigst. Der må i sagens natur være én kommune, der er billigst, og 97 andre kommuner, som ikke er det.

Alligevel hjemtager kommunerne over en bred kam borgere til egne tilbud ud fra en forventning om at spare penge. Faktisk er hjemtagelse ligefrem en del af kommunernes økonomiske strategi. Det fremgår af undersøgelsen 'De effektive kommuner', som KL udarbejdede i 2015.

Fremdrift i takstreformen
Men hvordan kan det være, at kommunerne hjemtager borgere til egne tilbud, når det er åbenlyst, at ikke alle kommuner kan være billigst, og dermed spare penge på den øvelse?

Virkeligheden er, at kommunerne ikke kender prisen på deres egne tilbud. Derfor finder man kommunale døgntilbud på Tilbudsportalen med priser ned til 7 kroner i døgnet. Sådan en pris kan ingen konkurrere med. Men det siger også sig selv, at den prissætning er skudt helt ved siden af og ikke har noget at gøre med, hvad det reelt koster en kommune at drive et døgntilbud.

Ikke desto mindre udgør kommunernes fejlagtige prissætning en del af det grundlag, som de folkevalgte træffer politiske beslutninger og prioriteringer ud fra. Det har store negative økonomiske konsekvenser, for når en kommunalbestyrelse ikke kender den reelle pris for egne tilbud, så ved de heller ikke, om de får det bedste socialpsykiatriske tilbud til prisen.

Det er et stort problem for kommunerne, som ifølge Adelskov må prioritere særdeles hårdt, når de ikke får mest muligt for skattekronerne. Og det er et kæmpe problem for de borgere, som ikke får det rette tilbud.

Det har meget store menneskelige omkostninger, når borgerne ikke opnår den progression til at klare og måske forsørge sig selv, som de kunne have opnået. Det giver igen bagslag i forhold til kommunes økonomi på den længere.

Min opfordring skal derfor lyde: Lad os sætte os sammen med Børne- og Socialministeriet og få skabt fremdrift i den takstreform, som regeringen har bebudet.

En takstreform, der vil skabe gennemsigtighed i pris og kvalitet i blandt andet socialpsykiatrien, så borgerne får det løft, som Thorstein efterspørger, og kommunerne får mere ud af deres sparsomme midler, som Adelskov efterlyser.

Og lad de tilbud, der er bedst til prisen, uanset om de er kommunale eller ikke-offentlige, løse opgaven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Thorstein Theilgaard

Direktør for public affairs, Holm Kommunikation, fhv. MF (SF)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00