Carl Holst: Fusk skal ikke bremse forenkling af frivillig støttestruktur

KONTROL: Et sæt anbefalinger, som skulle fjerne administrative byrder for frivillige sociale foreninger, blev skudt til hjørne efter svindelsagen i Socialstyrelsen. Nu advarer Carl Holst (V) imod, at balladen spænder ben for en nødvendig proces.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik MortensenCarsten Terp Beck-Nilsson

Timingen kunne næppe være værre.

Et sæt på 15 anbefalinger skulle gøre livet lettere for frivillige aktører på det sociale område, som i løbet af de sidste årtier er fanget i en stadig mere kompleks statslig støttestruktur.

I maj satte børne- og socialminister Mai Mercado (K) den proces i gang, som førte til, at en række konkrete anbefalinger tidligere på måneden landede på hendes skrivebord.

Normalt ville ønsket om at lempe reglerne for revision af projekttilskud eller hæve beløbsgrænsen for godkendelse af budgetændringer ikke vække stor opsigt. Men så sprang der en bombe i Socialstyrelsen. Og med den efterfølgende politianmeldelse af tre unavngivne foreninger for snyd med satspuljemidler er en relativt anonym sag pludselig blevet storpolitik.

Det er ikke civilsamfundet, der har svindlet. Derfor skal vi passe på med at jagte de frivillige organisationer for at undgå svindel i Socialstyrelsen.

Carl Holst (V)
Medlem af Børne- og Socialudvalget

En enkeltsag må ikke smadre processen
Altinget er kommet i besiddelse af anbefalinger, som endnu ikke er meldt officielt ud. Nogle af punkterne springer da også stærkere i øjnene, end de ville have gjort for bare en måned siden.

Eksempelvis ønsket om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal styrke kommunikationen i Socialstyrelsens tilskudsadministration, herunder med fokus på livestreaming og et lettere forståeligt sprog. Man kan roligt sige, at det siden er gjort klart, at der med kontinuerligt underslæb for mindst 111 millioner kroner var større problemer at tage hånd om.

Men – advarer tidligere forsvarsminister Carl Holst (V), der forfægter Venstres synspunkter i forhandlinger – det er lige præcis det, der ikke må ske. Nemlig at en bred politisk ambition om at lette administrative byrder for det frivillige sociale Danmark nu kuldsejler som konsekvens af en ulykkelig enkeltsag.

“Det er vigtigt, at vi adskiller tingene. Jeg ser svindelsagen som en sag, der er foregået i Socialstyrelsen. Hvordan det kan ske, kan jeg godt forstå, at folk kan undre sig over. Og det bliver vel afdækket på et tidspunkt. Men det er ikke civilsamfundet, der har svindlet. Derfor skal vi passe på med at jagte de frivillige organisationer for at undgå svindel i Socialstyrelsen,” siger han.

Garvede folk kan se gennem flimmeret
Netop frygten for at blive jagtet er flere gange italesat af formand for Frivilligrådet Mads Roke Clausen.

Han advarer mod, at man trodser den udstukne retning og i stedet “strammer den ureflekterede kontrolskrue”. Og minder om, at civilsamfundet selv med forslag om whisteblowerordninger og nedfældede principper for good governance forsøger at komme snyd og fusk i forkøbet.

“Jeg tror ikke, at vi kan undgå skandalesager. Og hvis automatreaktionen nu bliver, at man skruer op for bureaukratiet, fordi det sender et handlekraftigt signal til vælgerne, vil det være helt forkert,” siger han.

Han kan dog trøste sig med at have erfaret, at Carl Holst og de øvrige gæster omkring mødebordet i Børne- og Socialministeriet ikke agter at bruge de konkrete sager til at give bureaukratisk los.

“Jeg hører, at man går videre med arbejdsgruppens anbefalinger. Og tænker da også, at ordførerne er garvede folk, der godt kan se gennem flimmeret og træffe nogle rigtige beslutninger,” siger Mads Roke Clausen og fortsætter:

“Den fejl, der er sket, er sket i styrelsen. Det er en intern fejl. Den skal de ikke vælte over i foreningslivet. Mere kontrol skal ske i Socialstyrelsen.”

Tirsdag eftermiddag var partierne omkring satspuljen indkaldt til drøftelser af arbejdsgruppens anbefalinger. Det er på baggrund af disse forhandlinger, at Carl Holst giver udtryk for, at han håber, at ordførerne formår at holde snuden i sporet. Og ikke lade sig forstyrre af flygtig medieblæst.

“Jeg er med på, at mange nu rejser spørgsmål om muligheden for at svindle med offentlige midler. Ja, det kan ske. Og det skal kontrolleres. Tre organisationer er blevet politianmeldt. Det er udtryk for, at der er et system, og der er nogen, der opdager det. Og at det civile Danmark selv er bevidst om det. De er selv kommet med forslag til good governance og whistleblowerordning. Og det er jeg meget positiv overfor,” siger han.

Notat: Svindelsag får betydning for tiltag
I et notat har Børne- og Socialministeriet vurderet konsekvenserne af svindelsagen for de enkelte anbefalinger.

Hovedparten af anbefalingerne forventes at kunne implementeres planmæssigt, men i en række tilfælde vurderer ministeriet, at en endelig beslutning bør afvente interne overvejelser og muligvis også en drøftelse med Rigsrevisionen, ligesom en række anbefalinger skal drøftes med satspuljeordførerne.

Her følger en oversigt over arbejdsgruppens 15 anbefalinger:

 

Partierne mødes igen fredag
Det har ikke været muligt at få Carl Holst til at forholde sig detaljeret til anbefalingerne. Altinget har ligeledes forsøgt at få kommentarer fra DF, Radikale, SF og Socialdemokratiet.

Men for alle partiers vedkommende har svaret enten været radiotavshed. Eller en kort men bestemt afvisning af at kommentere løbende forhandlinger.

Partierne mødes igen fredag. Her er forhandlingerne om satspuljen sat uden bagkant.

Altinget erfarer dog, at der stadig er en række substantielle punkter, som skal afklares. Og at det derfor er stærkt tvivlsomt, at der kan landes en aftale med udgangen af fredagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

0:000:00