DF-borgmester sikrer musik på 44 plejehjem

INITIATIV: Over 200 musikere, mange anerkendte og etablerede, har stået i kø for at få lov til at optræde i ny kultursatsning på Københavns 44 plejehjem. Bag initiativet står DF-borgmester Carl Christian Ebbesen.

Når plejehjemsbeboerne ikke kan komme ud og høre musik, må musikerne komme ud på plejehjemmene, mener DF-borgmesteren i København.
Når plejehjemsbeboerne ikke kan komme ud og høre musik, må musikerne komme ud på plejehjemmene, mener DF-borgmesteren i København.Foto: www.colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Det kommer til at genlyde af popmusik, klassiske toner, opera og danske viser, når beboerne på Københavns 44 plejehjem i den kommende tid får besøg af musikere, der kommer for at optræde på kommunens regning.

Over 200 musikere, heraf mange anerkendte og etablerede, stillede sig nemlig i kø for at være med, da kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesens (DF) forslag fra kommunens budgetforhandlinger om at give ældre medborgere mulighed for kulturelle oplevelser begyndte at udmønte sig.

Borgmester blæst bagover
Konkret blev der afsat 2,1 millioner kroner, som nu muliggør en ordning, hvor udvalgte musikere kan hyres til at komme ud og optræde til standardtaksten på plejehjemmene. Efter 186 ansøgninger - der omfatter både solister og grupper - har kommunen nu udvalgt 77 navne til at optræde på plejehjemmene.

”Jeg er helt blæst bagover af den overvældende interesse for det her. Jeg ser det her som en værdipolitisk kamp, hvor vi slår to fluer med ét smæk ved at sikre kulturelle aktiviteter på plejehjemmene,” siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

Alle vi andre kan jo gå i byen til noget underholdning eller live musik, men det kan man ikke, når man er på plejehjem – og musik gør noget ved mennesker.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Han påpeger, at når der tidligere er blevet sat penge af til kulturelle aktiviter på plejehjemmene, så er pengene efterhånden blevet opslugt af drift. Men det sker ikke her, fordi musikordningen kører separat. Pengene kanaliseres direkte til musik til beboerne på plejehjemmene, der så kan booke fra listen af udvalgte musikere.

Musik skal være tilgængeligt for alle
”Alle vi andre kan jo gå i byen til noget underholdning eller live musik, men det kan man ikke, når man er på plejehjem – og musik gør noget ved mennesker. Så når nu vores ældre medborgere er frataget den mulighed, så må vi rykke musikken ud til dem i stedet for,” siger borgmesteren.

Ifølge medlem af Københavns Musikudvalg og leder af spillestedet Amager Bio, Jesper Nordahl, kommer musikordningen til at omfatte en skønsom blanding af klassisk, pop, opera, danske viser og højsang.

Projekt med musikalsk teater
”Interessen fra musikerne har været overvældende. Der var mere end 200 interesserede, og mange af dem er anerkendte og etablerede. Nu har vi valgt cremen - men der var mange flere kvalificerede,” siger Jesper Nordahl, der er spændt på, hvilken musik beboerne vil høre på plejehjemmene.

Ud over den nye musikordning vil de københavnske politikere nu også gøre et forsøg med at udbrede musikalsk teater på 15 plejehjem. Hvis teaterordningen – der involverer Teater V – er en succes, skal den ifølge kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen udbredes til alle plejehjem.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

0:000:00