Debat

DF om sundhedsudpil: Husk de handicappede

DEBAT: Regeringens fokus på ulighed i sundhedsvæsnet er berettiget, men Nick Hækkerup glemmer de sindslidende og udviklingshæmmede, skriver Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti.  

Karina Adsbøl, Handicapordfører for Dansk Folkeparti, medlem af social- og sundhedsudvalgene. 
Karina Adsbøl, Handicapordfører for Dansk Folkeparti, medlem af social- og sundhedsudvalgene. Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karina Adsbøl
Handicapordfører for Dansk Folkeparti

Jeg savner en særlig indsats og et fokus på nogle af de allersvageste i vores samfund.

Karina Adsbøl
Handicapordfører (DF)

Regeringen er med sundhedsminister Nick Hækkerup i spidsen bekymret over uligheden i sundhedsvæsnet i Danmark. Og det med rette. For ifølge det nye sundhedsudspil, så er uligheden i sundhedsvæsnet bare vokset og vokset de sidste år.

Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

Men den udvikling vil regeringen nu sætte en stopper for. Derfor vil sundhedsministeren have de praktiserende læger til at indkalde visse udsatte samfundsgrupper til et årligt lægetjek.

Jeg er glad for, at der kommer fokus på udsatte gruppers sundhed, men jeg savner en særlig indsats og et fokus på nogle af de allersvageste i vores samfund. Borgere med udviklingshæmning og sindslidelser, der ikke får de sundhedstjek, som de har brug for.

Det er dokumenteret, at mennesker med udviklingshæmning i Danmark lever ca. 14 år kortere end befolkningen som helhed. Personer med en alvorlig sindslidelse lever 15-20 år kortere. En årsag blandt flere er, at de kan have svært ved selv at opdage, forstå og fortælle om deres sundhedsproblemer - og magte at gå til lægen.

Skal de ikke tilbydes et systematisk sundhedstjek? Det kræver, at kommunerne får tilført flere ressourcer, så de kan hjælpe lægerne med at hjælpe med at udpege dem, der har behov for et årligt sundhedstjek.

Ifølge formand for Danske Handikaporganisationer, Stig Langvad, kræver dette penge til efteruddannelse af administrations- og plejepersonale i kommunerne, der arbejder med de udviklingshæmmede, da det kan være svært at vurdere sundhedstilstanden hos den enkelte borger. 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00