DH: Handicap-rapport skyder ved siden af

RAPPORT: Det er ikke et retmæssigt billede af handicapområdet, den nye AKF-rapport giver, lyder det fra formand i Danske Handicaporganisationer Stig Langvad. KL mener, rapporten viser kommunalreformen er kommet godt fra start.
Morten Øyen

Handicaptilbuddenes brugere har ikke mærket den store forskel, siden kommunerne overtog driften af de specialiserede handicaptilbud i 2007. Det viser en ny undersøgelse, Anvendt Kommunalforskning (AKF) har foretaget.

Men rapporten rammer helt ved siden af, lyder det fra Danske Handicaporganisationer (DH). De mener, undersøgelsen ikke har kunnet måle effekterne af kommunalreformen, da alle i undersøgelsen har fået tildelt botilbud, inden kommunalreformen trådte i kraft.

"De folk, der har været omfattet af undersøgelsen, har ikke været omfattet af reformen," siger Stig Langvad, formand i DH, der derfor godt forstår, at rapporten konkluderer, at handicaptilbuddenes brugere ikke har mærket den store forskel efter reformen.

For tidligt ude
Han slår fast, at han ikke kritiserer forskerne af rapporten, men i stedet folkene bag beslutningen om rapporten.

"Det er desværre opdragsgiverne, jeg selv inklusiv, der virkelig har sovet i timen. Opdraget til undersøgelsen har været kritisabelt dårligt og overhovedet ikke fremsynet," siger Stig Langvad.

Han ærgrer sig over, at rapporten - ved at bruge folk, der allerede havde fået tildelt botilbud inden kommunalreformen - ikke har kunnet afdække nogle nye handlemønstre hos forbrugerne.

"Det er jo rigtig nok, at kommunen har overtaget bostedet, men kommunen har jo ikke revet det ned," siger han.

Stig Langvad mener derfor, at man skulle have grebet evalueringen helt anderledes an og muligvis have ventet helt til efter 2010, hvor de store lovgivningsændringer træder i kraft.

Bekymringer uden grund
KL er dog langt fra enig i den vurdering. Ifølge KL viser rapporten, at der ikke var grund til de mange bekymringer over kommunalreformens konsekvenser.

"Generelt tegner der sig et billede af, at kommunalreformen ikke har givet brugerne de store forandringer. Så de dystre spådomme og bekymringer, der blev udtrykt om reformen, kan tilbagevises med AFK-undersøgelsen," siger Anny Winther.

Hun mener, at evalueringen viser, at kommunalreformen er kommet godt fra start.

Kritik af sagbehandlingen
Undersøgelsen afslører dog selv nogle kritiske punkter ved de specialiserede handicaptilbud. Nogle handicappede oplever, at de kommunale sagsbehandlere ikke kender handicapområdet og dets regler godt nok. Og andre oplever, at sagsbehandlerne skiftes ud hele tiden eller mangler kompetence til at træffe beslutninger.

Ifølge rapporten har specialtilbudenes ledere desuden mærket store forandringer. Flere markedsmekanismer for køb og salg af ydelser er blevet indført, hvilket har givet lederne mere administrativt arbejde. Og så oplever flere ledere, at de havde større frihed til at træffe beslutninger lokalt på institutionerne, da de lå under amterne.

"De oplever den nye virkelighed som langt mere centralistisk. Og de oplever, at kommunerne mangler viden om handicapområdet," siger Inge Storgaard Bonfils, som er en af forskerne bag AKF's undersøgelse.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00