Debat

Digital dialogplatform skal hjælpe udsatte børn

DEBAT: "Familiedialog" er et interaktivt og digitalt redskab som skal fremme samarbejdet mellem udsatte familier og kommunen. Det skal bl.a. sikre trivsel hos familiens børn, skriver Lisbeth Munkager, funktionsleder i Helsingør Kommune.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Munkager
Funktionsleder, Helsingør Kommune

Helsingør Kommune har sammen med Sunddialog udviklet ”Familiedialog”, en digital løsning, der sikrer, at borgeren bliver inddraget i skabelse af velfærd.

Familiedialog er et enkelt brugervenligt interaktivt redskab, der styrker samarbejdet mellem flere aktører. Familier, børn og unge oplever ofte, at samarbejdet mellem lærere, pædagoger og myndighedsrådgivere er præget af forskellige dagsordener alt efter, hvem familien taler med.

Ofte er det ikke tydeligt for familien, hvilke mål for forandring der skal arbejdes på for at bringe barnet/den unge i trivsel. Det betyder, at forældrene har vanskeligt ved konkret at byde ind med bidrag, da det ikke er tydeligt, hvad indsatsen er, og hvem der skal gøre hvad.

Med andre ord: Det er vanskeligt for forældrene at bidrage til at skabe velfærd for deres børn og familie. Velfærd bliver derfor ofte en myndighedsopgave frem for en opgave, som bliver løst i de relationer, som barnet/den unge er en naturlig del af.

Familiedialog er en del af Helsingør Kommunes strategi for inklusion, og det består af følgende digitale redskaber:

  • En Børnelineal
  • En Seksuel Adfærdsguide og
  • En Dialogplatform for borgere

Systematisk indsats

  • At den enkelte borger bliver inddraget  aktivt i at skabe velfærd, herunder at sikre barnet udvikling og trivsel. Dette ved, at de indsatser, der bliver iværksat for borgerne, bliver mere målrettede og sammenhængende, så ressourcerne bliver anvendt bedst muligt.
  • At skabe et fælles fagligt værktøj, der er let tilgængeligt for alle de medarbejdere, der arbejder med børn i Helsingør Kommune, og dels at skabe en digital platform, hvor borgeren kan komme i dialog med professionelle. Metodisk har både Dialogplatformen og Børnelinealen afsæt i den løsningsfokuserede tilgang, som er et af pejlemærkerne i Helsingør Kommunes arbejde med inklusion.
  • I forbindelse med den fælles offentlige strategi for digital velfærd 2012-2020 at give Helsingør Kommune som myndighed bedre betingelser for at samarbejde og dele viden på tværs af forvaltninger, sektorer og faggrænser og derved skabe en mere effektiv og sammenhængende offentlig sektor.
  • At gøre et vanskeligt styrbart område mere overskueligt, tydeligt og systematisk både for borgeren og kommunens medarbejdere.

Fordel for både familie og myndighed
Dialogplatformen er et brugerdrevent værktøj, hvor borgeren kan logge sig ind, og hvor relevante professionelle kan inviteres med samtykke fra borgeren.

 Projekt Familiedialog byder på fordele for både børn og forældre, fordi dialogplatformen:

  • Støtter forældrene i at skabe optimal trivsel og udvikling for deres børn.
  • Giver forældrene redskaber til, at samarbejdet med mange aktører kan blive overskueligt.
  • Sikrer, at familiens ressourcer som udgangspunkt bliver de primære faktorer i løsning af familiens problemer.
  • Skaber motivation og aktiv inddragelse af familie og netværk.
Fakta

Fra 18. februar og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på nye og implementerede velfærdsprojekter rundt om i landet.

Læs mere om denne måneds debat her.

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Det faglige personale og de forskellige samarbejdspartnere kan også drage nytte af Projekt Familiedialog, fordi dialogplatformen:

  • Skaber størst mulig inklusion i det daglige arbejde med børn og unge.
  • Skaber en fælles dialogplatform med afsæt i en løsningsfokuseret og anerkendende tilgang.
  • Sikrer en forebyggende indsats så tidligt som muligt med mindst mulig indgriben.
  • Sikrer en tidlig helhedsorienteret tværfaglig indsats, som er tydelig for familien.
  • Skaber tydelighed og krav i samarbejdet samt tydelighed i fælles mål og indsatser.

Familiedialog er:

  • At et digitalt dialogværktøj til denne målgruppe ikke findes i dag. Et værktøj, hvor de visuelle billeder styrker familiens forståelse af, hvad der skal til for at bringe barnet/den unge i trivsel.
  • At borgeren har et samlet forum, hvor oplysninger og opgaver er tilgængelige og sikrer et dynamisk overblik over fremadrettede aktiviteter, der handler om hele barnets udviklingssituation.
  • At det primært er borgerens værktøj, fordi det er borgeren, der giver samtykke og dermed accept til at anvende platformen.
  • At værktøjet både er et digitalt værktøj for borgeren, samt et fagligt værktøj i samarbejde med professionelle fagpersoner omkring borgeren, hvilket også er intentionerne i den fælles offentlige strategi for digital velfærd 2012-2020.
  • At platformen indeholder en fælles faglig metode for alle ansatte, der arbejder med børn og unge i Helsingør Kommune, så disse styrkes i kommunikationen med borgerne.
  • At platformens metodiske afsæt i den løsningsfokuserede tilgang matcher, hvordan myndighedspersonalets anvender ICS i forhold til at belyse dækkede og udækkede behov. ICS står for Integrated Children's System er en metodisk tilgang i forbindelse med myndighedsarbejdet efter serviceloven, en metode som er anbefalet af Socialministeriet.

Ofte er det ikke tydeligt for familien, hvilke mål for forandring der skal arbejdes på for at bringe barnet/ den unge i trivsel. Det betyder, at forældrene har vanskeligt ved konkret at byde ind med bidrag

Lisbeth Munkager
Funktionsleder, Helsingør Kommune

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00