Efter satspuljens død: Frivilligrådet frygter lukninger i Foreningsdanmark

PINEBÆNKEN: En stribe sociale organisationer risikerer lukning efter aflivningen af satspuljen, advarer Frivilligrådet. Man beskylder regeringen for ikke at have udvist rettidig omhu.

Der skal findes et stort millionbeløb til reserven, der erstatter satspuljen. Ellers kan en stribe indsatser for samfundet svageste være fortid.
Der skal findes et stort millionbeløb til reserven, der erstatter satspuljen. Ellers kan en stribe indsatser for samfundet svageste være fortid.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Lederen af Gadejuristen Nanna W. Gotfredsen tør dårligt tænke på, hvad der sker, når organisationens driftsstøtte på fem millioner kroner udløber i 2020.

"Hvis ikke vi får en ny bevilling, så er vi nok historie," siger hun.

Gadejuristen yder opsøgende retshjælp til blandt andet misbrugere. Og det kræver økonomiske muskler at hjælpe så komplekse brugere over hele landet.

"Vi ville måske kunne køre videre med en helt anden og mere skrabet model. Men det er jeg ikke sikker på, jeg ville kunne forsvare rent fagligt," siger Nanna W. Gotfredsen.

Ansvarlige politikere må sætte sig sammen og få løst det her. Og det gælder også børne-og socialministeren.

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

Gadejuristen står dog langtfra alene. 

Kan miste vigtige indsatser
En stribe sociale tilbud for borgere på samfundets bund risikerer at lade livet. Så alvorlig er advarslen for Frivilligrådet, fordi der de kommende år mangler penge til den reserve, som skal erstatte den sløjfede satspulje.

"Det her kan få meget alvorlige konsekvenser. Jeg frygter, der er foreninger, som decideret må lukke. Og derudover, at en række voldsomt vigtige indsatser - for nogle af samfundets allersvageste - vil gå tabt," siger formand Mads Roke Clausen.

Regeringen og Dansk Folkeparti besluttede i forbindelse med finanslovsaftalen for 2019, at man lukker satspuljen, der i folkemunde er kendt som de svages finanslov.

I stedet opretter man en såkaldt reserve, som finansieres af penge fra midlertidige projekter, som står til at udløbe de kommende år. Når aftalen er fuldt indfaset fra omkring 2023, vil der dermed være 600-800 millioner kroner årligt, som primært skal støtte midlertidige, sociale projekter.

Mangler stort millionbeløb
Det beløb er sammeligneligt med, hvad der blev uddelt i forbindelse med den årlige finanslovsaftale.

Men i 2020 og 2021 har man kun afsat henholdsvis 90 og 140 millioner kroner til reserven. Resten skal findes i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Den konstruktion imponerer ikke Mads Roke Clausen.

"Det skaber enormt stor usikkerhed. Finansministeriet har ikke udvist rettidig omhu, og jeg mener, der bør findes en løsning i god ro og orden, så der ikke er en masse bekymrede organisationer, der skal løbe spidsrod mellem finansordførerne og socialordførerne til efteråret," siger han.

Mads Roke Clausen roser børne-og socialminister Mai Mercado (K) for, at hun i slutspurten af finanslovsforhandlingerne var med til at sikre penge til en reserve, der skal erstatte satspuljen. Men nu skal arbejdet gøres færdigt, lyder det.

"Ansvarlige politikere må sætte sig sammen og få løst det her. Og det gælder også børne-og socialministeren. Vi er glade for, hvad hun har forhindret. Men der er en vigtig opgave med at få sikret de organisationer, som helt tilfældigt har udløb i de år, hvor der er meget få penge i reserven. I Frivilligrådet bidrager vi gerne konstruktivt til en ny model for langsigtet finansiering," siger Mads Roke Clausen.

Han står langtfra alene med sin frustration. Når man taler til baggrund med kilder fra toplaget i de frivillige organisationer, er det en udbredt oplevelse, at der er gået valgkuller i Christiansborg. Og at meget få politikere bekymrer sig om at finde nye penge til reserven.

Altinget ville gerne have interviewet børne-og socialminister Mai Mercado om kritikken. Det har hendes presseafdeling imidlertid afvist. I stedet har man sendt en skriftlig kommentar:

”Det er en del af finanslovsaftalen, at der vil ske en særlig prioritering af socialområdet på finansloven i de år. Det afspejler jo også, at der over hele den politiske linje er stor vilje til at sikre gode rammer om et aktivt civilsamfund.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Nanna W. Gotfredsen

MF (M), medstifter og leder, Gadejuristen
cand.jur. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00