Efterværn giver frygt for ekstraregning

SOCIALØKONOMI: En ny afgørelse fra Ankestyrelsen vækker bekymring i kommuner med mange opholdssteder. Udsatte unge risikerer at komme i klemme i kommunale økonomi-intriger, lyder advarslen.
Blandt andet for unge med Aspergers syndrom eller andre diagnoser inden for autismespektret kan det være svært at afgøre, om efterværn er tilstrækkeligt til at sikre deres voksentilværelse.
Blandt andet for unge med Aspergers syndrom eller andre diagnoser inden for autismespektret kan det være svært at afgøre, om efterværn er tilstrækkeligt til at sikre deres voksentilværelse.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Afgørelsen laver radikalt om på systemet. Hvis det viser sig, at en ung fra en anden kommune ikke kan klare sig med efterværn alligevel, risikerer vi at hænge på en livslang betaling.

Kit Borup
Familiechef i Mariagerfjord Kommune
Efterværn er tænkt som et redskab til at hjælpe socialt udsatte og handicappede unge gennem overgangen til voksenlivet. Men en nylig afgørelse fra Ankestyrelsen kan sætte systemet under pres, fordi efterværnet risikerer at skubbe det økonomiske ansvar for de unge fra en kommune til en anden.

Sådan lyder advarslen fra flere nordjyske kommuner. Kort fortalt betyder afgørelsen fra Ankestyrelsen, at en kommune overtager det økonomiske ansvar for en ung fra en anden kommune, hvis efterværnet viser sig ikke at være tilstrækkeligt og den unge i stedet må flytte ind i et botilbud eller lignende.

Tidligere har den kommune, der oprindeligt anbragte den unge, fastholdt det økonomiske ansvar. De nordjyske kommuner frygter, at de nu kommer til at stå med en uforholdsmæssig stor økonomisk ekstraregning, fordi de med mange opholdssteder har et relativt højt antal unge på efterværn fra andre kommuner boende.

"Afgørelsen laver radikalt om på systemet. Hvis det viser sig, at en ung fra en anden kommune ikke kan klare sig med efterværn alligevel, risikerer vi at hænge på en livslang betaling. Det vil vi kunne gøre for rigtig mange, fordi vi har mange opholdssteder," siger Kit Borup, familiechef i Mariagerfjord Kommune.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00