Kommentar af 
Benny Damsgaard

Ellemanns interview med TV 2 var førsteklasses politisk kommunikation

Venstre er gået i gang med at bearbejde baglandet frem mod en stadig mere sandsynlig SV-regering. Ellemanns interview med TV 2 mandag var et skoleeksempel på, hvordan det skal gøres. Og Konservatives forhandlingsexit har kun gjort forklaringsbehovet større.

Jakob Ellemann fik med interviewet på TV 2 mandag lagt låg på de fleste af de spørgsmål, som har hobet sig op omkring udsigten til en stadig mere sandsynlig SV-regering, skriver Benny Damsgaard.
Jakob Ellemann fik med interviewet på TV 2 mandag lagt låg på de fleste af de spørgsmål, som har hobet sig op omkring udsigten til en stadig mere sandsynlig SV-regering, skriver Benny Damsgaard.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Benny Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politisk redaktør på TV 2 Hans Redders halvtimes interview med Jakob Ellemann-Jensen, som blev vist mandag, vil gå over i historien som et skoleeksempel på effektiv politisk kommunikation.

Roligt, sagligt og uden så mange svinkeærinder fik Ellemann med interviewet lagt låg på de fleste af de spørgsmål, som har hobet sig op omkring udsigten til en stadig mere sandsynlig SV-regering.

Det, der især gjorde interviewet effektivt, var, at Ellemann ikke forsøgte at tale udenom de svære spørgsmål. Tværtimod blev de gamle citater fra valgkampen med ultimativt nej til regeringssamarbejde over midten og manglende tillid til statsministeren taget oppe fra og ned og forklaret stille og roligt. Ikke noget med at undvige og tale udenom.  

Ellemann erkendte for eksempel åbent, at der ville være tale om et løftebrud, hvis de igangværende forhandlinger endte med en SV-regering. Ingen grund til at bruge tid på at diskutere det åbenlyse. I stedet brugte han effektivt tiden på at forklare, hvorfor han og Venstre var i gang med at undersøge muligheden for en regering med Socialdemokratiet.

Der kommer ikke en borgerlig statsminister – uanset at Venstre gik til valg på det. Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister – uanset hvor lidt man i visse borgerlige kredse bryder sig om hende og hendes parti. Sådan er den parlamentariske realitet efter valget.

Det er ved at blive alvor inde ved forhandlingsbordet, og det er derfor tid til for alvor at begynde at forberede baglandet.

Benny Damsgaard

Derfor ser Ellemann det nu som sin og Venstres opgave - for Danmarks skyld - seriøst at afsøge, om der er mulighed for et tættere samarbejde med Socialdemokratiet. Et samarbejde som, set med Venstres briller, trækker landet i den rigtige retning og som sikrer, at Enhedslisten ikke sidder på de afgørende mandater.

Man kan være uenig i budskabet, men det er svært at sætte en finger på udførelsen.

Der er flere ting som gør, at interviewet med Ellemann kommer netop nu. For det første er det ved at blive alvor inde ved forhandlingsbordet, og det er derfor tid til for alvor at begynde at forberede baglandet.

Indtil nu har kritikken fra Venstre-folk af en SV-regering været minimal. Enkelte kandidater har udtrykt skepsis, men fra for eksempel folketingsgruppen har stilheden været bemærkelsesværdig. Ikke dermed sagt at alle i Venstres gruppe er store fans af tanken om en SV-regering. Det er især de yngre gruppemedlemmer langt fra.

Udsigten til en mulig ministerpost har dog en tendens til at få kritikere til at rette ind. Som man kan se i tirsdagens Berlingske stiger risikoen dog for kritiske baglandsrøster jo tættere man kommer en aftale – medmindre kritikernes spørgsmål effektivt lukkes ned på forhånd.

En anden væsentlig grund til at interviewet kommer nu er, at Venstres behov for at forklare sig er steget med Det Konservative Folkepartis exit fra regeringsforhandlingerne i weekenden. Med K ombord havde V en slags buffer, som havde kunnet tage toppen af kritikken fra højre side. Den buffer er væk nu, og V har derfor brug for tydeligere at forklare, hvorfor man gør, som man gør. Og samtidigt er Venstres pris for regeringsdeltagelse også steget.

Et af de temaer, som har været oppe i regeringsforhandlingerne med blandt andre SF er, om man kunne finde en model som muliggør, at man kunne hæve topskattegrænsen i en regering, hvor SF deltog. En hævelse af topskattegrænsen har været en af de ting, som Venstre har krævet offentligt og som skal på bordet, hvis Venstre skal kunne forsvare at gå med Socialdemokratiet.

Her er en af de kompromismodeller, som har været diskuteret, at man finansierer en hævelse af topskattegrænsen med indførelsen af en ny ”top-top-skat” som skulle være målrettet skatteydere med de allerhøjeste indtægter. En sådan ”top-top-skat” skulle kunne finansiere en endda ganske betydelig hævelse af topskattegrænsen.

Det mest sandsynlige er, at det borgerlige Danmark med en SV-regering kan se frem til en svær tid uden tydelig ledelse og retning.

Benny Damsgaard

Tanken om en ”top-top-skat” vurderes dog at være mere eller mindre død med K’s exit fra forhandlingerne. Når V står alene, kan partiet ikke holde til at gå så meget på kompromis med sit skattestop, som en sådan ”top-top-skat” vil indebære.

Hvor efterlader en SV-regering så det borgerlige Danmark?

Det mest sandsynlige er, at det borgerlige Danmark med en SV-regering kan se frem til en svær tid uden tydelig ledelse og retning. Man vil i LA, DD, NB, DF og K hurtigt kunne samles om at være imod en SV-regering, men der er stadig meget langt til en positiv fortælling om, hvad man så vil med Danmark.

Samtidigt er lederskabet af blokken uklart. Det skuffende valgresultat og det, at man langt fra er det største parti på blå side, gør det svært for Pape øjeblikkeligt at gøre krav på lederskabet. Det vil i givet fald være noget, han vil skulle kæmpe hårdt for. Tiden vil vise, om Pape har energien og motivationen til det samtidigt med, at han endnu engang skal genrejse Det Konservative Folkeparti.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Hans Redder

Politisk redaktør, TV 2
journalistisk (SDU 2012)

0:000:00