Analyse af 
Søren Dahl
Frederik Gjersen Hansen

En rødblågrøn alliance af skattelettelser og klimapolitik er ved at sende Socialdemokratiet til tælling i københavnsk budgetslag

Enhedslisten er sammen med en række borgerlige partier ved at indgå en københavnsk budgetaftale uden om Socialdemokratiet. Spørgsmålet er dog, om prisen som partiet må betale for at smide rådhusets traditionelt største parti på porten, bliver for høj. 

Overborgmester Sophie Hæstorp ser ud til at blive den første socialdemokratiske overborgmester i nyere tid, der står udenfor en københavnsk budgetaftale. Hun har siddet på posten siden januar 2022. 
Overborgmester Sophie Hæstorp ser ud til at blive den første socialdemokratiske overborgmester i nyere tid, der står udenfor en københavnsk budgetaftale. Hun har siddet på posten siden januar 2022. Foto: Philip Davali / Scanpix
Søren DahlFrederik Gjersen Hansen

Denne analyse er skrevet og udgivet torsdag aften den 8. september, mens budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus stadig var i gang. 

Naturlovene på Københavns Rådhus er i disse dage ved at blive vendt godt og grundigt på hovedet. 

Som Altinget kunne fortælle torsdag formiddag, har et flertal anført af Enhedslisten, Radikale, og en række borgerlige partier siden i onsdag forhandlet om en budgetaftale uden om SF og Socialdemokratiet, der traditionelt svinger taktstokken ved de årlige forhandlinger. 

Forhandlingerne var torsdag aften stadig i fuld gang, men overborgmester Sophie Hæstorp var "sat uden for døren", som hun selv formulerede det tidligere på dagen.

Ifølge flere centralt placerede kilder har Enhedslisten og Alternativet fundet fælles fodslag med Venstre, Radikale, Konservative og Liberal Alliance om skitsen til en budgetaftale, der giver førstnævnte resultater i form af klimatiltag og velfærd.

Til gengæld kan den borgerlige fløj tage stik hjem i form af skattelettelser.

"I armene på Ole Birk Olesen"

Spørgsmålet er nu, om det alternative flertal kan få enderne til at mødes i en aftale, der uanset udfaldet vil kræve en overordentlig stor politisk spændvidde. 

At alt langtfra er, som det plejer at være på rådhuset, blev også understreget på et hastigt sammenkaldt pressemøde i Rådhusets gårdhave torsdag eftermiddag. 

Her rettede Sophie Hæstorp og SF's sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling, hårde beskyldninger mod Enhedslisten, som de anklagede for "at have kastet sig i armene på Ole Birk Olesen", der forvalter Liberal Alliances ene mandat på rådhuset.

"Københavnerne gav et klart mandat, hvor SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet havde et flertal sammen. Et flertal, som Enhedslisten har valgt ikke at ville bruge. I stedet sidder de og snakker om skattelettelser i milliardklassen," konstaterede Sisse Marie Welling på pressemødet.

Prisen værd?

Det alternative flertal har hele torsdag aften forhandlet på beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens Kristian-Lütkens kontor, hvor der blev meldt om "god stemning" i forhandlingslokalet fra de forbipasserende politikere. 

Det er dog spændende, om stemningen bliver ved med at være god hos Enhedslisten, når partiets argument for at efterlade socialdemokraterne på perronen skal udmøntes i reelle politiske resultater.

Det primære argument synes at være, at Enhedslisten kan få mere igennem på klima- og socialområdet ved at gå til de borgerlige,

Enhedslistens øverste strateg, Pelle Dragsted, har allerede på Twitter nikket til, at skatten bliver sænket i landets største kommune med henvisning til, at det giver økonomisk trængte omegnskommuner mulighed for at hive mere ind på skattebilletten.

Mekanikken er, at kommunerne samlet set ikke må hæve skatten – men hvis København sænker den, får andre kommuner mulighed for at hæve skatten uden at blive straffet økonomisk af staten. 

Spørgsmålet er dog alligevel, hvorfor partiet har fundet det politisk nødvendigt at slå så store skår i forholdet til Socialdemokratiet og SF ved dem sende ud i den tiltagende efterårskulde. 

Ifølge kilder på rådhuset vil Enhedslisten bruge budgetforliget til at indføre en række klimatiltag, der skal sætte skub i det kuldsejlede mål om klimaneutralitet. 

Partiet vil blandt andet sætte strøm til kommunens strategi om flere delebiler og elbiler, ligesom en ny plan for at skaffe solceller på kommunale tage angiveligt også er på bordet.

Det kan umiddelbart være svært få øje på indlysende grunde til, at man er blevet nødt til at gå over midten for at finde et flertal til den politik.

Træghed og mangel på retning

Der er dog angiveligt flere årsager til, at der er begået politisk mytteri mod det socialdemokratiske kaptajnskab på Københavns Rådhus.

Flere steder på rådhuset er der en opfattelse af, at årets budgetforhandlinger, der startede mandag, har været præget af træghed og mangel på retning fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersens side. 

Samtidig har det faktum, at Socialdemokratiet efter efterårets katastrofale kommunalvalg kun sidder på 10 af Borgerrepræsentationens 55 mandater, tilsyneladende ikke afspejlet sig i det udspil, partiet præsenterede ved forhandlingernes start. 

Socialdemokraterne har angiveligt lagt beslag på en langt større del af de ledige forhandlingsmidler, end de andre partier kunne tolerere.

Et eksempel er den ordning, der garanterer to voksne i folkeskolens mindste klasser, som Sophie Hæstorp selv lancerede i forbindelse med første skoledag efter sommerferien. 

Et forslag i den økonomiske guldklasse, men som angiveligt ikke har stået øverst på andre ønskelister end overborgmesterens egen. 

Det er angiveligt dette sammenrend af omstændigheder, der har ført til, at partierne sent onsdag aften lod den socialdemokratiske delegation sidde alene i lokalerne ved overborgmesterens kontor, for at forhandle i enrum. 

Samtidig er det heller ikke utænkeligt, at socialborgmester Karina Vestergård Madsen, der leder forhandlingerne for Enhedslisten, har øjnet en mulighed for at sikre mere til sit eget område ved at gå til de borgerlige, og ikke mindst Radikale, der ledede socialforvaltningen i forrige valgperiode. 

En rigtig kedelig start 

Det er svært at tolke det seneste døgns begivenheder som andet end en rigtig dårlig start på overborgmesterkarrieren for Sophie Hæstorp Andersen. 

Vist landede hun på rekordtid en aftale om den såkaldte overførselssag i marts, men årets budgetforhandlinger er hendes første egentlige styrkeprøve, og den ser hun ud til at fejle spektakulært. 

Det vil dog næppe være korrekt eller retfærdigt at pege på overborgmesteren som ene årsag til, at Socialdemokratiet med stor sandsynlighed havner uden indflydelse på en københavnsk budgetaftale for første gang på denne side af 2. Verdenskrig. 

Med i ligningen hører også, at hun har arvet en socialdemokratisk gruppe, der ikke længere er den største på Københavns Rådhus.

Den titel har Enhedslisten overtaget, og nu har partiet altså tilsyneladende valgt øjeblikket, hvor man vil gøre sin parlamentariske overhånd gældende for alvor.

For Enhedslisten er aftenens manøvre ikke nødvendigvis omkostningsfri. 

Partiet har skaffet et flertal uden om Socialdemokratiet, men til en høj pris i form af skattelettelser i hundrede millioner-kronersklassen.

Det siger sig selv, at det presser de kommunale budgetter, også flere år frem, når både skyhøje klima- og velfærdsambitioner samt skattelettelser skal mødes i samme regneark. 

Derfor risikerer partiet at blive mødt med anklager om at have indgået en aftale, der er økonomisk uansvarlig.

Samtidig skal partiet overbevise vælgere og bagland om, at det har fået tilstrækkeligt med rød-grøn politik for den regning, det må betale i form af skattelettelser.

Kun de videre forhandlinger på Københavns Rådhus, og den endelige aftaletekst, kan afsløre, om det lykkedes. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

0:000:00