Debat

Enhedslisten: Handicappede er de mest diskriminerede i samfundet

DEBAT: Hverken embedsmænd, politikere eller selv sundhedspersoner har nok viden om handicap, hvilket betyder, at kampen for ligestilling stadig er op ad bakke. Forhåbentlig kan en nyvalgt folketingspolitiker med handicap gøre en forskel, skriver Torben Kjær (EL).

Enhedslistens regionsrådsmedlem Torben Kjær håber, at det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Hegaard fra Radikale (billedet) kan gøre en forskel for mennesker med handicap.
Enhedslistens regionsrådsmedlem Torben Kjær håber, at det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Hegaard fra Radikale (billedet) kan gøre en forskel for mennesker med handicap.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Kjær (EL)
Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Det er positivt for ligestillingen, når kørestolsbrugere vælges i kommunalbestyrelser, når jeg som blind for anden periode er valgt i regionsrådet, og når Kristian Hegaard som kørestolsbruger er valgt i Folketinget.

Man skal dog ikke lade sig narre. Ligestillingen for mennesker med handicap er en kamp op ad bakke.

For nyligt bemærkede en offentlig instans, at Region Hovedstaden på handicapområdet er langt foran de øvrige regioner, og man er klar over, at der sidder en blind person med indgående kendskab til handicapforhold, rettigheder og tilgængelighed. Det gør der ikke i de øvrige regioner, og opmærksomhed på det er stort set fraværende.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ligestillingen har langt igen, når rettigheder for mennesker med handicap ikke er en strukturel selvfølge, men afhænger af enkeltpersoners lange seje træk.

Tilgængelighed ignoreres eller misforstås
Ti år efter at Danmark ratificerede FN's handicapkonvention, burde det være en selvfølge, at nye lægepraksisser skal være tilgængelige for alle. I Hovedstaden stilles der skrappere tilgængelighedskrav end i andre regioner, hvilket fik Praktiserende Lægers Organisation til at anbefale politikerne at se bort fra tilgængelighedskrav ved tildeling af kapaciteter og etablering af praksis.

Medtænkning af handicapaspekter i planer og byggerier sker ikke af sig selv, og embedsfolk, arkitekter, ingeniører og andre, selv sundhedspersoner, ved som udgangspunkt ikke meget om handicap.

Torben Kjær (EL)
Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Beklageligvis følger regionens udvalg på nær undertegnede altid dette.

Medtænkning af handicapaspekter i planer og byggerier sker ikke af sig selv, og embedsfolk, arkitekter, ingeniører og andre, selv sundhedspersoner, ved som udgangspunkt ikke meget om handicap. Det ses ved mange om- og nybyggerier, at man nok tænker tilgængelighed, men ofte misforstår det, kun tænker det som niveaufrit og for handicappede som patienter. Selv bygningsreglementet sikrer ikke fuld tilgængelighed.

Brug for lovkrav
Mener man ligestilling for personer med handicap, kræver det strukturelle også lovkrav for eksempel til sundhedsklinikker, kontrol af byggerier, og at man prioriterer undervisning om det på alle niveauer.

Med udviklingens langsommelighed og på mange områder fravær i de ti år, hvor man stadig må opleve en sundhedsektors modvilje mod at gøre en aktiv indsats og unge handicappedes manglende mulighed for uddannelse og beskæftigelse, er mennesker med handicap strukturelt den mest diskriminerede gruppe i Danmark, hvilket mange ikke forstår. Heller ikke politikere.

Man kan håbe, at en kørestolsbruger i Folketinget formår at få lovgivernes opmærksomhed på de strukturelle behov, og at nuværende frivillighed er en dødssejler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00