Debat

Et forbud kan forhindre negativ social arv

DEBAT: Skader hos børn kan forbygges, hvis købesex forbydes, og sexarbejderne hjælpes ud af prostitution. Det mener Birgit Petersson, lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved KU.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bortset fra krigsindustrien, som jeg også mener skal stoppes, er der næppe noget andet erhverv, der er så potentielt skadelig for den enkelte som prostitution.

Birgit Petersson
Lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved KU

Af Birgit Petersson
Lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved Københavns Universitet.

For nogle år siden var jeg med til at afholde en høring om købesex og gjorde blandt andet opmærksom på de fattigdomsproblemer - både menneskelige og økonomiske - der fører til, at prostitution opstår.

Allerede før mødet var der en del, der protesterede og ikke mente, at jeg kunne dokumentere sammenhæng mellem prostitution og fattigdom. De protesterende var mænd, som senere chikanerede mig på nettet. De ønskede, at prostitution skulle fremstå, som var det kvinders helt frie valg.

Mændene, de prostitueredes kunder, havde tilsyneladende ikke lyst til, at det skulle være på grund af fattigdom, de kunne købe deres seksuelle ydelser.

Skadeligt som krigsindustrien
Talskvinden for de prostituerede arbejder selvfølgelig for en legalisering af prostitution, det forstår jeg godt, men på mødet, hvor sammenhængen blev diskuteret, indrømmede hun, at hvis hun havde kunnet få de penge, hun manglede, så ville hun hellere have haft et andet erhverv. Det var modigt og ærligt.

Men er det lige så ærligt at arbejde for at legalisere et erhverv, som medfører så mange traumer hos de pågældende arbejdere?

Bortset fra krigsindustrien, som jeg også mener skal stoppes, er der næppe noget andet erhverv, der er så potentielt skadelig for den enkelte som prostitution.

Børnene betaler prisen
For nylig stod en kvinde frem som prostitueret i dagbladet Information. Avisen havde brugt et citat som overskrift:

”Jeg kunne godt tænke mig, at folk ikke kun ser mig som en billig luder, jeg er også en mor.”

I artiklen fortæller Patricia, at begge hendes sønner er blevet ydmyget og marginaliseret, blandt andet i forbindelse med at de havde inviteret klassen hjem til fødselsdag, og ingen var kommet. Det i sig selv siger noget om omkostningerne, som også næste generation betaler for, på grund af hendes valg, uanset hvor god en mor, hun ellers er.

Fakta

Det repræsenterer den sociale arv, som det er så vigtigt at tage fat på. Det er historier om overgreb, vold og marginalisering, der hindrer mennesker i en sund udvikling, ligesom disse forhold præger de fleste prostitueredes historie. Og børnene lærer af forældrenes adfærd, ikke hvad de bliver fortalt.

Armoden er også fortalt i Patricias historie, hvor søsteren dør af en overdosis, og faderen bliver dømt for mord, mens moderen var forsvundet. Men Patricias børn kan ikke undgå at aflæse den selvforagt, der ligger i, at hun kalder sine bryster for patter, at hun ikke kan have et kærlighedsforhold til en mand, og at hun heller ikke mener, at mennesker kan være lykkelige med deres arbejde.

Patricia bruger langturschaufføren som eksempel, men det holder jo ikke. Der er mange, der er lykkelige for at være i deres bil, og som føler en frihed ved det. Om den prostitueredes arbejdsskader fortæller Patricia selv:

”Nej, jeg tror aldrig, jeg får et normalt forhold til sex. Jeg tror selv, det er en arbejdsskade. Der er ingen følelser. Jeg laver et stykke arbejde……Du bliver hård og kold – især over for mænd.”

Til forskel fra sig selv ønsker hun, at børnene skal have en god uddannelse.

Forbyg skader hos børn

Patricia tager afstand fra, at køberne af sex skal kriminaliseres:

”Vi skal nok tjene vores penge, for vi ændrer bare vores procedurer.”

Så må det bare foregå i det skjulte.

Et interview er kun en lille åbning, der sjældent fortæller om, hvad livet ellers bringer. Min erfaring er, at disse kvinder er ødelagte af deres arbejde som prostituerede, lige fra hende, der er i godt arbejde, men som må trække for at finansiere sønnens narkomisbrug, til hende, der på grund af narkomisbrug selv må trække på gaden.

Jeg ved godt, at enkelte kan sige fra og trækker sig, efter de har samlet en lille formue, men de fleste har ikke denne styrke. De prostituerede skal hjælpes ud af prostitutionen. En sådan hjælp kan være med til at forebygge skader hos børn, og kvinderne bliver ikke så syge, som tilfældet er. Det er nødvendigt at kriminalisere køberen af sex.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit Petersson

Speciallæge i psykiatri, praktiserende
cand.med. (Københavns Uni. 1973), speciallæge i psykiatri (1984)

0:000:00