Få overblik over lovkataloget på socialområdet

LOVKATALOG: Se den socialpolitiske køreplan for det kommende folketingsår.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Folketinget er åbnet, og der er et nyt lovkatalog på gaden, som viser regeringens planer for ny lovgivning i løbet af folketingsåret.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har 14 punkter på lovprogrammet. Som indenrigsminister får hun travlt med den kommunale udligningsordning, mens hun som socialminister skal håndtere en blandet buket.

Hun skal blandt andet sikre bedre sagsbehandling i Familieretshuset, styrket behandlingsgaranti for stofmisbrugere og gøre det lettere for fonde at ændre deres formålsbestemmelser.

Dokumentation

RELATERET LOVGIVNING FRA ANDRE MINISTEROMRÅDER

OKTOBER

Smidigere regler for førtidspensionister, der flytter mellem Grønland, Færøerne og Danmark (beskæftigelsesministeren) 
Ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension med videre, lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte og ligningsloven.

Lovforslaget har til formål at lette grænsehindringer ved flytning mellem rigsdelene for personer, der er tilkendt førtidspension i en rigsdel. Efter lovforslaget vil hver rigsdel udveksle relevante oplysninger, der nedsætter sagsbehandlingstiden, skabe mulighed for at medtage en tilkendt førtidspension i op til 12 måneder ved flytning inden for rigsfællesskabet og indføre automatisk tilkendelse af førtidspension i den tilflyttede rigsdel for personer, der er tilkendt højeste førtidspension i Grønland eller på Færøerne, eller førtidspension i Danmark.

NOVEMBER

Adgang til sociale behandlingstilbud mod stofmisbrug for indsatte (justitsministeren)
Ændring af lov om fuldbyrdelse af straf og retsplejeloven med videre

Lovforslaget har til formål at tydeliggøre retstilstanden for adgang til sociale behandlingstilbud mod stofmisbrug for indsatte i kriminalforsorgens institutioner.

Midlertidigt børnetilskud til familier ramt af kontanthjælpsloft eller integrationsydelse (beskæftigelsesministeren)
Formålet med lovforslaget er at indføre et midlertidigt børnetilskud til de familier med 0-14-årige børn, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

Det midlertidige tilskud udløber, når et nyt ydelsessystem – som opfølgning på den kommende ydelseskommissions anbefalinger – træder i kraft, forventeligt medio 2021. Lovforslaget er en opfølgning på forståelsespapiret mellem regeringen, SF, EL og R og den aftale, som partierne indgik i september 2019.

Skærpede sanktioner og styrket kontrol med snyd (beskæftigelsesministeren)
Ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, lov om Udbetaling Danmark, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og integrationsloven.

Lovforslaget har til formål at forenkle og skærpe reglerne om sanktioner i kontanthjælpssystemet, så kommunerne får lettere ved at administrere reglerne.

Reglerne skal endvidere understøtte, at borgerne reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet eller en indsats, der kan bringe dem tættere herpå. Lovforslaget skal endvidere skabe mere og bedre kontrol med udbetaling af offentlige forsørgelsesydelser med det formål at forhindre misbrug og fejludbetalinger. Denne del af lovforslaget udmønter aftalen om mere enkle og skærpede sanktioner, skærpet kontrol og færre fejludbetalinger mellem VLAK-regeringen, S og DF fra november 2018.

Med lovforslaget afskaffes desuden den kommunale medfinansiering af efterlevelseshjælp, og der foretages konsekvensændringer i forskellige love som følge af, at integrationsydelsen per 1. januar 2020 skifter navn til selvforsørgelses-, hjemreje- og overgangsydelse.

DECEMBER 

Udløbsklausul med hensyn til skærpet straf for utryghedsskabende tiggeri (justitsministeren)
Ændring af lov om ændring af straffeloven.

Lovforslaget har til formål at tage stilling til eventuel ophævelse af udløbsklausulen (”solnedgangsklausul”) i lov nr. 753 af 19. juni 2017 om ændring af straffeloven, der handler om skærpelse af straffen for utryghedsskabende tiggeri.

FEBRUAR

Justering af reformen af førtidspension og fleksjob (beskæftigelsesministeren)
Ændring af lov om en aktiv socialpolitik med videre.

Med lovforslaget udmøntes en forventet aftale om justeringer af reformen af førtidspension og fleksjob i forligskredsen for reformen (den daværende S-R-SF-regering, V, K og LA). Forhandlingerne blev påbegyndt under tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), men fortsættes nu under Peter Hummelgaard.

Serviceeftersyn af reglerne for ulønnet frivilligt arbejde (udlændinge‐ og integrationsministeren)
Ændring af udlændingeloven.

Lovforslaget har til formål at udvide adgangen til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden arbejdstilladelse i visse situationer.


0:000:00