Fagforeninger i strid om privat børnepasning

PRIVAT BØRNEPASNING: FOA støtter socialdemokratisk forslag om harmonisering af krav til kommunal dagpleje og privat børnepasning. Krifa advarer mod standardisering.

Foto: Søren Bidstrup
Søren Elkrog Friis

Mens antallet af kommunale dagplejere lukker på stribe, fortsætter boomet i private børnepassere.

Det viser en ny undersøgelse, som Bureau 2000 har foretaget for fagforbundet FOA. Her kan man også læse, at 59 procent af de private børnepassere er tidligere kommunale dagplejere, som genopstår som selvstændige.

Som Altinget skriver i dag, foreslår Socialdemokratiet nu, at der fremover stilles skrappere krav til kvaliteten hos de private børnepassere. Det vil konkret sige mere systematisk tilsyn og krav om anvendelse af pædagogiske læringsplaner for børn, som de kommunale dagplejere også er forpligtet til.

Dokumentation

Privat børnepasning

Muligheden for at ansætte private børnepassere blev indført som forsøg i 1993, da der var ventelister til offentlig pasning. Ordningen blev gjort permanent fra 1997.

I 2007 var der 3.868 børn, som blev passet hos private børnepassere, ved nytår 2016 var tallet vokset til 8.504 børn.

I samme periode er antallet af kommunalt ansatte dagplejere faldet med 47 procent, fra 19.070 i 2007 til 10.146 i 2016.

Fra 2003 indførtes et lovpligtigt mindstetilskud til privat børnepasning. De fleste steder beregnes tilskuddet som 75 pct. af den kommunale andel af en børnehaveplads hhv. en dagplejeplads. Kommunen kan dog give et højere tilskud.

59 pct. af de private børnepassere har tidligere været kommunale dagplejere. 15 pct. er uddannede pædagoger, og 4 pct. har den pædagogiske assistentuddannelse. Blandt resten har ca. halvdelen en erhvervsmæssig uddannelse inden for et andet fag.

Ifølge rundspørge ved nytår 2016 foretog mindre end halvdelen af kommunerne tilsyn med de private børnepassere i samme omfang som med dagplejen.

De private børnepassere oplyser selv, at de får 3 årlige tilsyn i gennemsnit. De fleste steder er en del af disse tilsyn uanmeldte.

54 procent af de private børnepasningsordninger, som kun bygger på én voksen, har 5 børn hele året. De kommunale dagplejere er normalt kun godkendt til 4 børn (bl.a. fordi man skal varetage gæstepleje).

Kun 5 pct. af de private børnepassere tilbyder pasning til barnet, hvis de selv bliver syge, og kun 10 pct. tilbyder pasning i ferier. I den kommunale dagpleje skal der være gæstepleje.

I alt tjener en børnepasser i en ordning med én voksen i gennemsnit 34.698 kr. per måned. En stor del heraf kan de private børnepassere – lige som de kommunale dagplejere – fradrage på selvangivelsen som udgifter.

Til sammenligning havde kommunale dagplejere i maj 2016 en gennemsnitlig månedsløn på 25.171 kr. Hertil kommer imidlertid pension, således at bruttolønnen er 29.254 kr. per måned.

Knap halvdelen af de private børnepassere har ingen pensionsordning.

Kilde: FOA-rapport om private dagtilbud, Bureau 2000, september 2016

Klik her og læs hele FOA-rapporten


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00