Opbakning til at skære i børnepenge til storfamilier

MÅLING: Hver anden dansker er tilhænger af en graduering af børnepengene. Det viser en ny meningsmåling. Venstre glæder sig over opbakning, mens Socialdemokratiet kalder forslaget skævt.

Børnefamilier med to børn slipper for ændringer i børnechecken, mens familier med tre børn eller flere vil blive ramt af regeringens forslag om loft over børnepengene (Linda Kastrup/Scanpix).
Børnefamilier med to børn slipper for ændringer i børnechecken, mens familier med tre børn eller flere vil blive ramt af regeringens forslag om loft over børnepengene (Linda Kastrup/Scanpix).
Mette Pabst

Halvdelen af danskerne er klar til at lukke fælleskassen for børnefamilier med mere end tre børn. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

I målingen erklærer 49 procent sig enig i, at der skal indføres et loft over børnechecken ved det tredje barn. 41 procent af danskerne er modstandere af idéen, mens 10 procent svarer "ved ikke".

Hos Venstre er socialordfører Carl Holst glad for målingen.

Han mener, at målingen er et udtryk for, at danskerne har fået nok af historier om flygtninge, der får børnepenge til deres mange børn. Senest historien om den syriske krigsflygtning og familiefar Daham Mamoud Al Hasan, der er blevet familiesammenført i Danmark med 17 ud af sine 20 børn.

Børnechecken må ikke blive et forsørgelsesgrundlag, som det er for nogen i dag

René Christensen
Finansordfører (DF)

"Jeg kan godt forstå, at mange danskere får nok, når de hører sådan en historie. Og en graduering af børnechecken, som den vi har lagt op til, vil sætte en stoppe for sådan noget," siger Carl Holst.

Artiklen fortsætter under grafen

DF støtter loft
Forslaget er en del af regeringens 2025-plan, der forhandles netop nu. Her foreslår regeringen et gradueret loft over børnechecken, så satsen per barn reduceres med antallet af børn. Konkret vil regeringen give fuld ydelse til de to første børn, 75 procent af ydelsen ved det tredje barn og ingen ekstra penge til efterfølgende børn.

Dansk Folkeparti vil gerne være med til at lægge låg på børnepengene. Finansordfører René Christensen mener, det er helt naturligt at sætte en grænse for, hvor mange penge man kan modtage for at få børn.

"Vi vil gerne understøtte, at man får en god start som familie, derfor skal der være ydelse ved de første børn. Men børnechecken må ikke blive et forsørgelsesgrundlag, som det er for nogen i dag," siger René Christensen.

Når halvdelen af danskerne ser positivt på et loft over børnechecken, skyldes det ifølge René Christensen, at danskerne godt kan se, at nogle familier modtager alt for mange børnepenge.

"Det er dejligt med en børnecheck, men det skal ikke blive en indtægt, der fastholder nogle grupper som eksempelvis indvandrerkvinder uden for arbejdsmarkedet," siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 36 procent af de familier, der har mere end tre børn, er af udenlandsk herkomst, 59 procent er danske, mens 5 procent er af blandet herkomst. Dermed er de udenlandske familier overrepræsenteret i statistikken, men samtidig er størstedelen af dem, der bliver ramt af loftet, danske familier.

Forslaget rammer skævt
Venstre skal dog ikke forvente opbakning til forslaget fra Folketingets største parti. Socialdemokratiets børneordfører Annette Lind kalder forslaget både skævt og forkert. Hun mener, at forslaget viser, at regeringen ikke prioriterer børnefamilier.

"Det her sender et klart signal om, at man ikke vil storfamilierne i landdistrikterne," siger Annette Lind med henvisning til, at familier i Udkantsdanmark gennemsnitligt har flere børn, og dermed bliver hårdere ramt, hvis Venstres forslag bliver til virkelighed.

At 49 procent af danskerne støtter forslaget, viser blot, at forslaget rammer skævt, mener hun.

"Dem, der ikke har så mange børn, tænker anderledes end dem, der har. De aner ikke, hvor vigtige pengene er for de her familier," siger hun.

Annette Lind afviser ikke, at der er et problem med familier, der bruger børnechecken som en indtægtskilde. Men ved at sætte barren allerede ved tre børn, så rammer man ifølge Annette Lind helt almindelige familier.

Både DF og Venstre afviser dog, at skæringen ved det tredje barn er for hård.

"Det er mit erfaringsgrundlag, at det tredje barn kan genbruge tingene fra de første to. Derfor er det nærliggende at lægge snittet der," siger Carl Holst, mens DF understreger, at man hverken mener, at forslaget skal strammes eller slækkes yderligere.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 80.765 familier i Danmark har tre børn, mens 15.574 familier har fire børn eller flere. Dermed er der over 96.000 børnefamilier, der bliver ramt, hvis forslaget stemmes igennem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00