Debat

FOA: Flere hænder og bedre uddannelse på børneområdet, tak

DEBAT: Den nye minister skal sikre flere hænder i daginstitutionerne og bedre uddannelse til de ansatte, mener Mogens Bech Madsen, formand for FOA's pædagogiske sektor.

Der skal flere hænder til daginstitutionerne, skriver Mogens Bech Madsen fra FOA.
Der skal flere hænder til daginstitutionerne, skriver Mogens Bech Madsen fra FOA.Foto: Colourbox
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Bech Madsen
Formand for FOA's pædagogiske sektor

Børn har brug for, at de voksne omkring dem ser dem, hører dem og forstår dem. Det gælder både forældrene derhjemme og de ansatte i de dagtilbud, som hovedparten af børn i Danmark færdes i, fra de er ganske små.

Det kræver, at rammerne er til stede. Vi ved fra talrige undersøgelser, at de ansatte i daginstitutionerne alt for ofte oplever, at de er for få til at være der i tilstrækkelig grad for børnene. De oplever, at de ikke altid har tid til at trøste et barn, der har behov for det. Eller ikke altid har tid til at hjælpe et barn med at komme ind i en leg. Det er ikke godt nok. Sådan skal det ikke være.

Uddannelse til alle
Det er derfor helt afgørende, at den nye social- og børneminister arbejder for at sikre, at normeringerne i landets daginstitutioner er gode nok til at opfylde de kvalitetskrav, som både personale og forældre ønsker. Vi ved for eksempel, at børn lærer bedst i små grupper.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men ofte er normeringerne i daginstitutionerne for lave til, at det i praksis er muligt at dele større grupper op. Kvalitet og normeringer går hånd i hånd. Det bør, sammen med uddannelse, stå allerøverst på ministerens dagsorden.

FOA har et særligt fokus på at øge børns chancelighed gennem et generelt kvalitetsløft på dagtilbudsområdet. Her vil især uddannelse af den store ufaglærte personalegruppe kunne gøre en forskel. Det er vores håb, at en målrettet uddannelsesindsats kunne blive en del af en kommende satsning på børneområdet.

Det er derfor helt afgørende, at den nye social- og børneminister arbejder for at sikre, at normeringerne i landets daginstitutioner er gode nok til at opfylde de kvalitetskrav, som både personale og forældre ønsker

Mogens Bech Madsen, formand for FOA's pædagogiske sektor

Lad dagplejen bestå
I den kommunale dagpleje har de mindste børn fra 0-2 år mulighed for at færdes i små grupper. Samtidig er det den samme voksne, der tager imod barnet om morgen. Spiser sammen med barnet, leger, lægger barnet til at sove og tager barnet op. Det er derfor den samme kendte voksne, som kan fortælle forældrene, hvordan barnet har haft det, når det bliver hentet om eftermiddagen.

Det skaber ro, nærvær og tryghed. Og det er én af årsagerne til, at den kommunale dagpleje er det pasningstilbud, som har den største tilfredshed blandt forældre. Alligevel er antallet af kommunale dagplejere faldet med 47 procent i løbet af de sidste ti år, selvom antallet af 0-2 årige børn i samme periode kun er faldet med 11 procent.

Ikke alle børn trives med store børnegrupper og med at skulle forholde sig til mange voksne i løbet af en dag. Og de fleste familier vil gerne have et reelt valg imellem forskellige pasningsformer.

Derfor er det vigtigt, at den nye minister vil sikre en fortsat udvikling og investering i dagplejen. Den kommunale dagpleje skal bestå som et unikt tilbud til børn og deres familier.

Samme krav til kommunal og privat
Samtidig bør ministeren sikre, at de forældre, der vælger at få deres børn passet hos en privat børnepasser, kan aflevere deres børn i et pasningstilbud, som skal leve op til de samme krav om kvalitet som den kommunale dagpleje.

Af hensyn til børnene bør de private børnepassere også omfattes af de pædagogiske læreplaner. Der bør samtidig være samme tilsyn hos en privat børnepasser, så kvaliteten sikres som i de øvrige pasningstilbud. Det ligger lige for, at ministeren også kigger på denne del af de små børns liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Bech Madsen

Fhv. sektorformand, Pædagogiske sektor, Foa
handel (1978)

0:000:00