For milde racismedomme

KLUMME: Symbolske straffe for racistiske overgreb er ikke velegnede til at vise, hvor stor afsky det danske samfund har over for voldsforbrydelser

Det er derfor betænkeligt, at hærværk, livsfarlig kørsel og regulær vold vendt mod somaliske flygtninge i Langeskov kun takseres til mellem tre og fem måneders fængsel.

Erik Holstein
Reaktør af Altinget/Integration
Af Erik Holstein
I FORÅRET OPSKRÆMTE DE de et helt lokalområde med deres vold, hærværk og livsfarlige kørsel. Deres mål var at terrorisere personer med en anderledes hudfarve. Forleden blev de dømt, men straffens længde har næppe nogen afskrækkende virkning.

Forårets racistiske optøjer i den lille fynske by Langeskov hører heldigvis til undtagelserne herhjemme. I modsætning til lande som Sverige og Tyskland er de højreekstreme bevægelser i Danmark meget små - og voldelige angreb på asylcentre eller indvandrere meget usædvanlige. Sådan skal det også være fremover.

DET ER DERFOR BETÆNKELIGT, at hærværk, livsfarlig kørsel og regulær vold vendt mod somaliske flygtninge i Langeskov kun takseres til mellem tre og fem måneders fængsel. Tilmed er det kun den ene af de fire ansvarlige for de racistiske overgreb, der får mere end 30 dages fængsel, for de tre er straffene nede på det helt symbolske.

Det er her mindre væsentligt, at de milde domme risikerer at føre til kritik af Danmark fra internationale organisationer. Det afgørende er, at der var brug for et stærkt signal om, at det danske samfund beskytter sine indbyggere mod overgreb - uanset hudfarve.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00