Forening: Børnenes statsminister bør også favne udsatte forældre

DEBAT: Stor respekt for at gå til valg på at forbedre vilkårene for udsatte børn. Men hvis vi skal nå dertil, bliver vi nødt til at løfte deres forældre med forebyggende tiltag. Her har vi siddet på hænderne alt for længe, skriver Flora Ghosh. 

Af Flora Ghosh
Direktør for Liva – forening mod skadevirkninger fra prostitution, vold og seksuelle overgreb

Flere børn skal tvangsfjernes.

Det var et af de budskaber, som landets næste statsminister, Mette Frederiksen, gjorde til sin mærkesag under den netop overståede valgkamp.

Der er bestemt også god grund til at tage et alvorligt blik området, der desværre har budt på stor stigning i indberetninger på børneområdet inden for de sidste fem år. 

Forebyggelse betaler sig
Den udvikling lægger op til, at vi stiller os selv spørgsmålene: ”Hvorfor vokser bunken af bekymringsskrivelser på landets børn?” og ”Hvad kan vi gøre for at stoppe det?”.

For med socialt arbejde gælder det som på mange andre områder, at det kan betale sig – økonomisk såvel som medmenneskeligt – at forebygge fremfor at behandle.

Alene i landets største kommune, København, er antallet af underretninger fra medarbejdere i daginstitutioner og skoler vokset med alarmerende 83 procent siden 2014.

Det skyldes utvivlsomt flere forhold: Der er for eksempel kommet mere fokus på området, pædagogisk personale har fået mere viden om mistrivselssignaler, og som samfund har vi i vid udstrækning gjort op med kulturelt betinget berøringsangst.

Men det kan ikke forklare stigningen alene, vi er også nødt til at se på de socioøkonomiske faktorer. For selvfølgelig påvirkes forældreskabet af eksempelvis økonomiske bekymringer eller ubehandlet psykisk sårbarhed.

Bekymringer og traumer kan tappe en voksen for den energi og det overskud, der er afgørende for at være en god forælder. Særligt hvis man står alene med det og uden for fællesskabet på grund af fattigdom og armod.

Det er næppe tilfældigt, at den store stigning i børneunderretninger er sket i samme periode, som 65.000 børn er røget under fattigdomsgrænsen som følge af de seneste års økonomiske reformer på eksempelvis kontanthjælps- og integrationsydelsesområdet.

Tingene hænger jo sammen, også når det kommer til socialpolitik.

Familierne skal støttes
Det kan være ganske fornuftigt at prioritere flere tvangsfjernelser til et voksende problem med mistrivsel blandt børn, men det løser ikke alle problemer.

Jeg ved fra mit arbejde med at styrke den seksuelle sundhed blandt anbragte børn og unge på landets bosteder, at en opvækst uden for hjemmet heller ikke altid er fryd og gammen.

De børn – og fremtidens børn i samme socialt udsatte situation – ville stå bedre, hvis vi satte ind med forebyggende, familieorienterede og støttende tiltag.  

Så kære Mette Frederiksen.

Det er virkeligt dejligt, at du vil være børnenes statsminister, men hvis den vision skal føres ud i livet, må du også påtage dig hvervet som de udsatte forældres statsminister.

Lad os sætte ind, før skaden sker, med støttende tiltag til udsatte mødre. Det er vi alle sammen bedre tjent med, og det er en bedre investering.

Forrige artikel BUPL: Børneområdet skal genoprettes med den kommende økonomiaftale BUPL: Børneområdet skal genoprettes med den kommende økonomiaftale Næste artikel Åbent brev fra Sjælsmark-medarbejder: Flyt ikke børnefamilierne ud Åbent brev fra Sjælsmark-medarbejder: Flyt ikke børnefamilierne ud