Debat

Forening: Frivilligt arbejde er springbræt til arbejdsmarkedet

DEBAT: Frivilligt arbejde skaber sociale kontakter, selvværd og erfaringer, som gør ledige og efterlønnere bedre i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, skriver næstformand for Landsforeningen SIND, Kristian Bennedsen.

Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Bennedsen
Næstformand, Landsforeningen SIND

Efterlønnere skal fremover kunne udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen uden at blive trukket i deres ydelse.

Grænsen for dagpengemodtagere skal ifølge regeringen ligge på 10 timer. Indtil nu har grænsen for begge grupper været på fire timer.

Udspillet kommer på bagkant af en forsøgsordning, hvor begge grupper har fået dispensation til at udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Man åbner op, så ledige og efterlønsmodtagere kan udføre flere opgaver som frivillig, ulønnet. Groft sagt bliver der frit slag, så længe de holder sig inden for timegrænsen og udfører det frivillige arbejde i foreningsregi.

Det er en lempelse i forhold til i dag, hvor nogle A-kasser slår hårdt ned på ledige, som udfører administrative opgaver i en forening.

Frivilligt arbejde er ikke en del af problemet, men en del af løsningen. Det giver dobbelt igen, da man i en ledighedsperiode fastholder og udvikler sine personlige kompetencer, samtidig med at man hjælper andre videre.

Kristian Bennedsen
Næstformand, Landsforeningen SIND

Forslag møder kritik  
Det er godt nyt ikke bare for de frivillige foreninger som SIND, men også for de ledige og efterlønsmodtagerne.

Men forslaget har mødt kritik fra Dansk Arbejdsgiverforening, der blandt andet siger:

"Det er et misbrug af dagpengesystemet. Dagpenge skal sikre ledige en indkomst – ikke finansiere frivillige aktiviteter,"

Dansk Arbejdsgiverforening frygter samtidig, at de nye regler kan fastholde folk i ledighed, fordi de sætter jobansøgningen i bero for at kaste sig over frivilligt arbejde.

Derudover er man bekymret for, at foreningerne får en konkurrencefordel i forhold til kommercielle virksomheder.

"Inden for fitness og salg af genbrugstøj er der virksomheder, som kan blive ramt, fordi de er i konkurrence med foreninger, som pludselig får bedre mulighed for at bruge ulønnet arbejdskraft,"

LO har også sine bekymringer:

"Jeg kan godt frygte, at man nu får endnu et redskab i beskæftigelsesindsatsen, som betyder, at man vil til at presse ledige til at arbejde frivilligt," siger næstformand Ejner K. Holst.

Frivilligt arbejde er grobund for lønnet arbejde
Jeg oplever, at der i SIND er mange frivillige, som vokser gennem det frivillige arbejde, det giver sociale kontakter, selvværd, erfaringer med at løse opgaver og tilføre andre menneskers liv værdi, som ingen beskæftigelsesindsats kan gøre bedre!

Netop det, at man frivilligt påtager sig opgaver ud fra engagement, er en del af nøglen til, at frivilligt arbejde giver værdi for den enkelte. Man påtager sig de opgaver, som man magter og vokser med opgaven undervejs.

Der er i det frivillige arbejde plads og opgaver for alle, fra at lave kaffe, til at være aktiv i bestyrelse og lokalforening.

De erfaringer og personlige kompetencer, som man får i frivilligt arbejde, kan tages med over til et lønnet arbejde. Fra at være helt uden for arbejdsmarkedet oplever vi, at mennesker vokser og får lyst til at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Både efter en sygdomsperiode eller en ledighedsperiode. Vi oplever, at mennesker, der er på pension, bliver løftet til et niveau, hvor de får lyst til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, som de ikke tidligere har kunnet magte.

Vore ledige frivilliges problem er ikke, at de foretrækker frivilligt arbejde frem for lønnet arbejde, men at de i mange tilfælde ikke oplever den rummelighed og de træningsbaner, der kunne give dem en plads på et arbejdsmarked, der ikke i imponerende grad har været i stand til at give plads til mennesker med andre problemer end ledighed.

Med de reformer af arbejdsmarkedet, der er sket gennem de seneste år, møder vi ingen, der frivilligt foretrækker arbejdsløshed frem for lønnet arbejde, hvis de fik muligheden.

Frivilligt arbejde er ikke en del af problemet, men en del af løsningen. Det giver dobbelt igen, da man i en ledighedsperiode fastholder og udvikler sine personlige kompetencer, samtidig med at man hjælper andre videre.

Gennem bruger til bruger-netværk, rådgivningstelefon, væresteder, klubber og mange andre aktiviteter, hjælper frivillige hver dag mennesker tættere på arbejdsmarkedet og et bedre liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00