Debat

Handicapforbund: Vi vil også danse med

DEBAT: Selv om en lov mod diskrimination af mennesker med handicap er stemt igennem, så er ligestilling stadig ikke opnået. For der stilles ingen krav om tilgængelighed og rimelig tilpasning, skriver Susanne Olsen, landsformand i Dansk Handicap Forbund.

Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Olsen
Landsformand i Dansk Handicap Forbund

Lad os danse! Sådan lød opfordringen fra vores egen paraplyorganisation, Danske Handicaporganisationer (DH), i torsdags, da et forbud mod diskrimination af mennesker med handicap blev stemt igennem af et enigt folketing.

Og danset blev der, da formand for DH Thorkild Olesen og børne- og socialminister Mai Mercado mødtes uden for folketingssalen for rullende kameraer.

De dansede for en historisk dag, hvor mennesker med handicap nu endelig har en lovbestemt ret til at blive behandlet fuldstændig ligesom alle andre uden at skulle risikere at blive holdt uden for fællesskabet på grund af et handicap.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er i sandhed noget, vi har kæmpet for i mange år, og derfor er det også historisk.

Med til den dansende jubelhistorie hører dog også et men, som for vores medlemmer er uoverstigeligt – bogstaveligt talt.

Et af vores medlemmer ville helt lovligt kunne blive afvist på baggrund af et trin. Der er i loven ikke noget krav til for eksempel ejeren af en natklub om, at den fysiske tilgængelighed skal være indrettet på en måde, så vores medlemmer kan komme ind.

Susanne Olsen
Landsformand i Dansk Handicap Forbund

Det er desværre sådan, at den nye lov om forbud mod diskrimination af handicap uden for arbejdsmarkedet, som træder i kraft den 1. juli, har undtaget kravet om tilgængelighed og rimelig tilpasning.

Det betyder, at et lille trin på vej ud på dansegulvet ville gøre, at vores medlemmer ville være udelukket fra dansegulvet.

Frygter store udgifter
Det nye forbud mod diskrimination af handicap vil ikke betyde noget i den sammenhæng.

Et af vores medlemmer ville helt lovligt kunnet blive afvist på baggrund af et trin. Der er i loven ikke noget krav til for eksempel ejeren af en natklub om, at den fysiske tilgængelighed skal være indrettet på en måde, så vores medlemmer kan komme ind.

Ministeriet har, så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, lovet at se på muligheden for at indarbejde et krav om rimelig tilpasning i loven, men hidtil har man været bange for, at det ville påføre for store økonomiske udgifter for dem, som bliver pålagt at udbedre den fysiske tilgængelighed.

Vi har i forbindelse med høringen til lovforslaget selv været på banen med argumenterne om, at en rimelig tilpasning jo ikke må blive urimeligt byrdefuld for den, som skal udføre den.

Dermed er frygten et langt stykke hen ad vejen ubegrundet. Desværre har høringsprocessen ikke fået politikerne til at ændre på det.

I Dansk Handicap Forbund har vi tænkt os at blive ved med at arbejde på at få kravet indskrevet i loven, for vi, som har fysiske handicap, vil også danse med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Olsen

Landsformand, Dansk Handicap Forbund
socialpædagog

0:000:00