Debat

Handicaporganisation til KL: Har I glemt borgere med BPA-ordning i økonomiaftalen?

Økonomiaftalen er på plads, men livet i eget hjem synes at være glemt i KL's 13 forslag til at forstærke indsatserne på handicapområdet, ligesom det specialiserede socialområde synes at være trængt i baggrunden, skriver Michael Graatang.

Det perfekte match mellem borger og institution er meget svært at lave – alligevel er fokusset i økonomiforhandlingerne på botilbud, skriver&nbsp;Michael Graatang<i>.&nbsp;</i>
Det perfekte match mellem borger og institution er meget svært at lave – alligevel er fokusset i økonomiforhandlingerne på botilbud, skriver Michael GraatangFoto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Michael Graatang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Omkring 2.000 borgere med en BPA-hjælpeordning lever i dag i eget hjem. Og mange andre børn, unge og voksne med indgribende handicap bor hjemme med støtte fra helhedsorienterede hjælpeordninger.

I KL's 13 forslag til at forstærke indsatserne på handicapområdet, der nu indgår i økonomiaftalen, savner vi at læse om planerne for dem, ligesom vi i økonomiaftalen savner at mærke ambitionerne for hele det specialiserede socialområde.

I de 13 forslag fra KL til indsatser på handicapområdet finder vi et markant fokus på institutioner og på ydelser, der er bundet op om livet på et botilbud. Det gør os bekymrede for, om man har glemt livet i eget hjem og i samme moment er kommet væk fra at tænke på det frie valg for borgere med handicap.

For den bedste løsning kan findes begge steder.

Vi må ikke glemme, at vi også har muligheden for at arbejde den anden vej og for eksempel udvide de eksisterende BPA-hjælpeordninger med BPA-lignende ordninger for borgere med et stort hjælpebehov og ønske at bo i eget hjem.

Fordele ved afinstitutionaliseret liv
Eget hjem betyder egen ramme og højere grad af frihed og selvstændighed.

Uanset hvordan man vender og drejer det, kommer et botilbud til at udgøre en ramme, som borgeren skal skære sit liv til for at passe ind i.

Det helt perfekte match mellem borger og institution er meget svært at lave – medmindre vi taler om et enkeltmandstilbud.

Og så er vi jo tilbage ved vores budskab om også at tænke i eget hjem og egen ramme for borgeren.

Vejen til uddannelse og job er i reglen kortere, når man bor i egen bolig og er tæt på familie og netværk. 

Michael Graatang
Direktør, LOBPA – Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance

Dertil kommer, at vi skal holde os fordelene ved det afinstitutionaliserede liv for øje.

”Vi kommer til at mangle arbejdskraft”, sagde statsministeren i sin afslutningstale. Og der er for nylig indgået en politisk aftale om at hjælpe flere med handicap gennem en uddannelse.

Vejen til uddannelse og job er i reglen kortere, når man bor i egen bolig og er tæt på familie og netværk for ikke at tale om, at det kan være lettere at tage del i det sociale liv og i aktiviteter i det lokalområde, man kender og føler sig tryg ved.

Succesfuldt hollandsk koncept
Gennem corona-året har vi i LOBPA mærket en del af den styrke, der ligger i organiseringen af BPA-hjælperordningen: Et lille fast team omkring en borger, der selv har bemyndigelse til at justere og tilpasse hjælpen i det daglige.

Vi oplevede en utrolig loyalitet og handlekraft fra både borger og hjælper. Konkret målte vi færre opsigelser end normalt og meget overraskende et – situationen taget i betragtning – relativt lavt sygefravær.

Når man ser på organiseringen af BPA og den øvrige helhedsorienterede personlige assistance, kan man komme til at tænke på Buurtzorg – det succesfulde hollandske koncept for integreret hjemmepleje.

På ældreområdet hentes der for fuld kraft nyt tankegods ind fra Buurtzorg til at forstærke indsatserne for vores ældre, der bor i eget hjem.

Det får os til at stille spørgsmålet, om man med lige så stort udbytte kunne tænke Buurtzorg ind til at udvikle indsatserne for borgere med handicap, der bor i eget hjem.

De grundlæggende ideer fra konceptet har vi allerede.  

 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00