Debat

Huset Venture: To bureaukratiske forenklinger kan få tusindvis ind på arbejdsmarkedet

Der er masser af ledig arbejdskraft i Danmark – eksempelvis er 14.526 mennesker, der er godkendt til fleksjob, arbejdsløse. Men skal de ind på arbejdsmarkedet, skal der fjernes en hel del administrativt bøvl for nye arbejdsgivere, skriver Inge Bak.

Fjern den tunge ansættelsesproces for fleksjob, opfordrer Inge Bak. 
Fjern den tunge ansættelsesproces for fleksjob, opfordrer Inge Bak. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Arbejdsgiverne i Danmark skriger på arbejdskraft – samtidig går 14.526 danskere godkendt til fleksjob rundt og kan ikke finde arbejde. Det er en grotesk situation.

Mennesker godkendt til fleksjob er en gruppe af mange forskellige fagligheder – alt lige fra rengøringsassistenter til pædagoger, jurister, skolelærere, ingeniører, journalister og it-eksperter.

De kan ikke arbejde på fuld tid på grund af deres helbred – eksempelvis senfølger efter kræftbehandling, skader efter trafikuheld eller medfødt handicap.

To forenklinger
Vi har i Huset Venture 22 års erfaring med at ansætte mennesker i fleksjob.

90 procent af vores 170 ansatte er i fleksjob, så herhjemme findes der nok ikke virksomheder med samme mængde erfaring i netop at ansætte mennesker i denne målgruppe.

Vi ved derfor, at alle mennesker godkendt til fleksjob rigtig gerne vil arbejde og dermed blive en del af samfundet, så de kan betale deres skat og ikke leve af offentlig forsørgelse.

Temadebat

Hvordan får vi flere personer med handicap i arbejde? 
Der er ganske enkelt ikke nok hænder og hoveder i danske virksomheder, og det kræver politisk handling, lyder kritikken fra flere aktører fra dansk erhvervsliv, som efterspørger en mere ambitiøs finanslov til at løfte arbejdsudbuddet.

Samtidig kalder Danske Handicaporganisationer det "et selvmål", hvis gruppen af ledige personer med funktionsnedsættelser stadig tæller 49.000 næste år – mennesker, som alle står klar til at tage et arbejde.

Hvordan kan kommunerne for eksempel bedst muligt hjælpe personer med handicap i arbejde, og hvad er grunden til den store variation i jobcentrenes praksis? Mangler der viden om og redskaber til screening af handicap, kvalifikationer og uddannelsesniveau? Og hvad mangler politikerne at få taget livtag med for at løse udfordringen?  

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at flere personer med handicap kommer i arbejde. 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der er bare det problem, at det simpelthen er for bøvlet at ansætte en person i fleksjob. Der er flere ting, som små firmaer ikke skal bøvle med – men i hvert fald følgende to skal forenkles:

Fjern den tunge ansættelsesproces, hvor en kommunal sagsbehandler skal med for at godkende kontrakt og den nyansattes arbejdsevne og effektivitet.

Det skal være slut med, at arbejdsgiveren skal indrapportere alle ændringer i løn, for eksempel lønstigning, ændring i effektiv arbejdstid, overenskomstmæssige ændringer i lønnen med videre til kommunen.

Der er bare det problem, at det simpelthen er for bøvlet at ansætte en person i fleksjob

Inge Bak
Direktør, Huset Venture

Politikere skal fjerne bøvlet
For ganske almindelig virksomheder uden hverken rutine eller erfaring i at ansætte mennesker i fleksjob er det administrative bøvl en massiv stopklods for at ansætte de over 14.000 ledige.

Så kære politikere – få nu fjernet alt dette bøvl, så det bliver nemt at hyre en person i fleksjob. Og kontakt os gerne for at høre mere.

På den måde kan der med et snuptag frigives en stor mængde arbejdskraft i Danmark. Og det vil være til glæde og gavn for både virksomhederne, mennesket i fleksjob og også samfundet, der jo nu betaler passiv offentlig ydelse til de mange, der går ledige.

Og når bøvlet er væk, kunne man fra Beskæftigelsesministeriets side lave en oplysningskampagne til arbejdsgiverne, der skal handle om, hvor let det er at hyre et menneske i fleksjob. Kom nu i gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00