Ideologisk strid om sundhedsforsikringer

SYGEFORSIKRING: Både politikere og tænketanke er uenige om, hvorvidt skattefradraget på sundhedsforsikringerne skaber ulighed på sundhedsområdet. S kalder fortalernes argumentation for usmagelig.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det vil ramme socialt skævt, hvis skattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer fjernes.

Sådan lyder advarslen fra forsikringsselskaberne, efter Skattekommissionen har anbefalet at fjerne fradraget.

"Jeg er meget nervøs for, at Skattekommissionens forslag netop vil øge opdelingen af et A- og B-hold. I dag har næsten en million danskere en sundhedsforsikring. Ved at fjerne fradraget er der stor risiko for, at det vil være de mindst ressourcestærke i denne gruppe, som mister deres sundhedsforsikring," skrev Anette Damgaard i gårsdagens debatindlæg i Altinget.

På samme måde har direktøren for Forsikring og Pension, Per Bremer Rasmussen, været ude at forsvare skattefradraget.

De ignorerer jo, at sundhedsforsikringerne helt overordnet øger skævheden i sundhedsvæsnet. Ud over at det trækker sygehuspersonale væk fra de offentlige hospitaler, så har offentligt ansatte, studerende, førtids- og folkepensionister samt arbejdsløse ingen adgang til sygeforsikringerne.

Jonas Dahl
Sundhedsordfører, SF

Borgerlige klapper i
Han peger blandt andet på, at forsikringsselskaberne årligt udbetaler 758 millioner kroner i præmie i sundhedsbehandlinger, mens regeringens tabte skatteprovenu på grund af skattefradraget opgøres til 420 mio. Derved tilføres sundhedssektoren ifølge Per Bremer 338 mio. kroner betalt af private, peger både han og privathospitalerne på. Den udregning har sundhedsekspert Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut dog sat spørgsmålstegn ved.

Mens de borgerlige politikere fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti efter Skattekommissionens udspil ikke længere vil udtale sig om sundhedsforsikringerne, er oppositionen glade for, at Skattekommissionen anbefaler et farvel til skattefradraget.

Kommissionen ønsker generelt at rydde ud i skattefradrag og i stedet sænke skatten på på arbejde.

Men de peger også på, at en fjernelse vil få folk til at overveje grundigere, om de vitterligt har brug for en sundhedsforsikring. Samtidig mener kommissionen, at sundhedssystemet vil blive mindre skævt, fordi det i dag primært næsten kun er privat ansatte, der har sundhedsforsikringer.

S: Usmagelig argumentation
SF's sundhedsordfører Jonas Dahl mener, forsikringsselskabernes argumentation om social skævhed er helt i skoven.

"De ignorerer jo, at sundhedsforsikringerne helt overordnet øger skævheden i sundhedsvæsnet. Ud over at det trækker sygehuspersonale væk fra de offentlige hospitaler, så har offentligt ansatte, studerende, førtids- og folkepensionister samt arbejdsløse ingen adgang til sygeforsikringerne via den skattebegunstigede arbejdsgiverbetalte ordning," siger Jonas Dahl.

Socialdemokraterne kalder af samme grund forsikringsselskabernes argumentation for "usmagelig".

"Forsikringsselskaberne kæmper udelukkende for deres egen forretning. Men jeg ser ingen grund til, at man via skattefradraget siger farvel til skatteindtægter på op til 700 mio. kroner, og ikke kun 420 mio. som vi hidtil har fået oplyst," siger Jens Peter Vernersen.

Også De Radikale og Enhedslisten ser heller end gerne fradraget fjernet.

Cepos: Privat sundhedssektor vigtigere end lav skat
Holdningen til de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skiller også vandene mellem de to tænketanke Cepos og Cevea.

Hos centrum-venstre-tænketanken Cevea peger man ligesom oppositionen på, at sundhedsforsikringerne i forvejen skaber social ulighed.

"Der er store grupper af danskere, heriblandt de offentligt ansatte, som ikke får tilbudt sundhedsforsikringerne. Det er forkert at tro, at det private kan redde det offentlige sundhedsvæsen. Privathospitalerne skal kun være et begrænset supplement til det offentlige. Og de skal slet ikke modtage statsstøtte via skattefradraget," siger Cevea-direktør Jens Jonatan Steen. Han mener i stedet, at tiden er inde til flere investeringer i det offentlige sundhedsvæsen.

Den borgerlige tænketank Cepos har længe talt varmt for at mindske skatten på arbejde, hvilket er Skattekommissionens hovedbegrundelse for at fjerne støtten til sundhedsforsikringerne. De mener dog alligevel, at skattefradraget skal bibeholdes.

"Det er meget nyttigt, at vi får udviklet en privat sundhedssektor, som udvider sygehuskapaciteten og skaber en sund konkurrence til det offentlige. Og hvis skattefradraget sikrer det, så er det fint med os," siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen. Hvis politikerne alligevel afliver fradraget, håber han at de bruger pengene til at sænke topskatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Peter Vernersen

Fhv. MF (S)
handelsuddannet (Skive Handelsskole 1966)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00