Imam savner hensyn til danske muslimer i korandebatten: "På en måde eksisterer vi ikke"
Den danske imam Naveed Baig er ked af, at koranafbrændingerne har udviklet sig til at blive en højspændt sag på internationalt niveau. Han opfordrer politikerne til at tale til de danske muslimer. "Vi skal ikke kun høre om, hvordan muslimer andre steder i verden reagerer," siger han.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistDen danske statsminister Mette Frederiksen burde håndtere krisen om koranafbrændinger mere som sin svenske statsministerkollega.
I starten af året indbød den svenske regeringsleder Ulf Kristersson repræsentanter for landets muslimer til et møde for at sikre sig, at Sveriges muslimer var klar over, at regeringen arbejder for at bekæmpe islamofobi.
"Jeg vil gerne understrege, at regeringen har stor forståelse for, at muslimer er blevet meget stødt af de manifestationer, der har fundet sted på det seneste," lød det i en udtalelse fra Ulf Kristersson efter mødet.
Og netop den form for forståelse og dialog kunne den danske regering lære noget af, mener imam ved Dansk Islamisk Center Naveed Baig, der føler, at danske muslimer "er blevet glemt" i debatten om koranafbrændingerne i Danmark.
"Det er jo de danske muslimer, inklusive børn og ældre, der har været vidne til koranafbrændingerne i deres hverdag. Det er sket i offentligheden, blandt andet uden for skoler og moskéer. Et land skal bedømmes ud fra, hvordan det behandler sine mindretal, og derfor er det vigtigt, at danske muslimer bliver hørt," siger Naveed Baig.
"Vi skal ikke kun høre om, hvordan muslimer andre steder i verden reagerer," fastslår han.
- Ph.d.-studerende i muslimske patienters åndelige og religiøse behov, Universitetet i Oslo
- Imam, Dansk Islamisk Center
- Næstformand, Islamisk-Kristent Studiecenter
- Forhenværende imam, Rigshospitalet og Herlev Hospital
- Master i sjælesorg, Københavns Universitet
- Født i Glostrup, 1975
Ministerium for sameksistens
At debatten nu er endt med at handle om, hvad muslimske nationer mener om sagen, er ifølge Naveed Baig et forkert fokus.
"Det er blevet til et internationalt spørgsmål om økonomiske sanktioner og sikkerhed, men vi taler ikke om de danske muslimer, der bor og arbejder her. Der er gået storpolitik i den, og så er danske muslimer blevet glemt," siger imamen og fortsætter:
"Det hele handler om, at andre stater ikke skal være vrede på Danmark, men det burde jo også handle om mennesker. Statsministeren nævnte heller ikke danske muslimer under omskæringsdebatten. På en måde eksisterer vi ikke."
"Vi vil ikke diktere dansk lovgivning, men vi vil gerne have ret til at leve et liv, hvor vores helligskrifter ikke bliver vanæret og brændt," fastslår han.
Er danske muslimers følelser vigtigere end den danske ytringsfrihed?
"Koranafbrændinger er et angreb på ytringsfriheden. Når du brænder bøger af, fjerner du ytringer fra offentligheden. Vi skal også adskille mellem hadefuld retorik og religionskritik. Det sidste er fuldt ud legitimt."
Naveed Baig tror ikke, at situationen med koranafbrændinger ender ud i en krise på lige så alvorligt niveau som under Muhammed-tegningerne i midten af 00’erne.
Den danske imam begræder dog, at man ifølge ham har lært meget lidt af den globale krise, satiretegningerne medførte.
"Så vidt jeg ved, er der ikke blevet lavet et nationalt forsoningsarbejde efter karikaturkrisen. Vi mangler en offentlig og ærlig samtale om de her ting," siger han.
Han foreslår konkret at oprette et 'ministerium for sameksistens'.
"Med sådan et ministerium ville man blandt andet kunne skabe en fælles handlingsplan, hvor forskellige parter er inddraget i krisesituationer. Og det ville sende et signal om, at man gerne vil samhørigheden og menneskelige relationer på tværs af kulturelle og religiøse skel."
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen på Naveed Baigs kritik.