Debat

K-rådmand: Udsatte skal ikke gemmes væk

DEBAT: Udsatte borgere skal have mulighed for at være en del af byen ligesom alle andre borgere. Det mener rådmand i Odense Kommune Steen Møller (K).

Udsatte borgere skal have mulighed for at være en del af byen ligesom alle andre borgere. Det mener rådmand i Odense Kommune Steen Møller (K).
Udsatte borgere skal have mulighed for at være en del af byen ligesom alle andre borgere. Det mener rådmand i Odense Kommune Steen Møller (K).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Møller (K)
Rådmand, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune

Der findes hjemløse og andre udsatte borgere i alle byer af en vis størrelse. Og deres færden og liv fører uvægerligt til debat.

Men jeg mener, det er en eklatant fejlslutning, når man på den baggrund begynder at gemme disse borgergrupper væk. For mig handler det om, at vi skal kunne være her alle sammen. De udsatte er også borgere i byen. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi kan inkludere dem frem for at ekskludere – i længden er det bedst for byens liv og bedst for de udsatte.

Jeg siger ikke, at der ikke er udfordringer – der er mange udfordringer, og når vi har håndteret de umiddelbare, så dukker der nye op.

Udsatte borgere skal ikke skubbes imod at leve et parallelt liv ved siden af resten af bylivet – de skal have mulighed for at være en del af byen som alle andre.

Steen Møller (K)
Rådmand, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune

Udsatte skal være en del af byen
Vi skal etablere løsninger, der tilgodeser de udsattes behov, tilgodeser deres ret til at være en del af byens liv. Og som på samme tid minimerer generne for byens borgere og forretninger. Det er en svær balancegang, men det er en nødvendig balancegang. I Odense har vi fokus på empowerment af borgerne og på at støtte borgerne hen imod at kunne mestre eget liv. Byens rum er også en del af dette.

Udsatte borgere skal ikke skubbes imod at leve et parallelt liv ved siden af resten af bylivet – de skal have mulighed for at være en del af byen som alle andre. De skal inkluderes. At være en del af bylivet er en del af en samlet oplevelse af at være en del af samfundet med de rettigheder og forpligtigelser, det medfører.

En inkluderende tilgang er ikke noget, der blot kan hives ned fra hylden hver gang, der opstår problemer. Det kræver kontinuerlig dialog, samarbejde og inddragelse af relevante parter. Og det kræver fælles spilleregler, rolleafklaring og koordinering. I Odense har vi et godt samarbejde med boligorganisationerne, de socialt udsatte, forretningsdrivende, politiet, beboere, vagter og frivillige organisationer.

Ved akutte problemer ved parterne, hvor de skal henvende sig. Der er én indgang hertil i kommunen. Herefter er det kommunens opgave at inddrage de parter, som er nødvendige for at finde en løsning.

Fælles spilleregler
I Odense er vi også nået dertil, at vi i byudviklingen ikke kun tænker jordbundsforhold, mursten, teknik og trafikforhold  – men også på de socialt udsatte borgere. Det sociale område deltager på lige fod med andre specialister, når der skal byudvikles, og når en lokalplan udarbejdes. Jeg oplever det som unikt, at de socialt udsatte tænkes så tidligt ind i processen ved byudvikling.

Vi har et rigtig godt samarbejde med byens boligforeninger, hvilket vi benytter i den inkluderende tilgang. F.eks. er jeg lige nu i dialog med byens boligforeninger i forhold til at nyudvikle koncepter for, hvordan vi bygger nye almene boliger og renoverer dem, så vi på bedst mulig vis kan skabe boliger og boligmiljøer, der henvender sig til en bred del af borgere, dvs. både unge, ældre, enlige, familier, udsatte – og flygtninge. At være inkluderet i et ganske almindeligt boligområde har en kæmpe betydning for muligheden for den udsattes muligheder for resocialisering.

For at alle kan føle sig trygge er det nødvendigt med gode og velfungerende hellesteder til byens udsatte borgere. Hellestederne skal være på et sted, hvor de udsatte har lyst til at være. Et sted, hvor de føler sig trygge. Og samtidig et sted, så byens andre borgere føler sig trygge, bl.a. ved at de ikke etableres på en måde, så de hver tiltrækker for store grupper. I ved helt sikkert lige så godt som jeg, at hellestederne er et godt eksempel på et emne, der kan give debat. Og den debat skal vi som kommune kunne håndtere på en kvalificeret måde, og det oplever jeg, at vi kan i Odense via vores brede samarbejde og de fælles spilleregler.

Og for mig er det helt afgørende at huske på, at det ikke er nok at tænke på udsatte borgergruppers færden i byens rum, når der opstår problemer. Det skal vi gøre hele tiden – på den måde skaber vi den balance, der gør, at både de udsatte og byens øvrige borgere kan bruge byen bedst muligt. 

Dokumentation

Fra 25. februar og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten og Socialdebatten fokus på hjemløshed.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Møller

Kultur og Fritidschef, Middelfart Kommune, fhv. formand, Odense Zoo, Nordatlantisk Hus og CIVITAS
civiløkonom (SDU)

0:000:00