Debat

Kirkens Korshær: Hjemløse migranter lever en uværdig tilværelse i Danmark

DEBAT: Udenlandske hjemløse lever en usikker tilværelse i de danske storbyer. Der er brug for en langsigtet plan, der kan sikre dem et værdigt ophold i Danmark, mener Kirkens Korshær, der henover vinteren har ladet migranter sove i Hellig Kors Kirke på Nørrebro. 

Foto: Colourbox
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Christiansen
Chef, Kirkens Korshær

I Kirkens Korshær hjælper vi fattige, hjemløse og udsatte mennesker, der befinder sig i Danmark.

Det inkluderer også nogle steder de migranter, der kommer til Danmark i håbet om at skabe sig et liv her, eller i det mindste tjene penge til familien derhjemme. Det bliver for ofte ved drømmen, og så møder vi dem, når de er blevet hjemløse og sover på gaden.

Kummerlige forhold
Det er hårdt at måtte se et andet menneske i øjnene og fortælle dem, at den drøm, de har rejst langt for at opnå, ikke kan blive til noget.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men det er ikke desto mindre det, vores medarbejdere sommetider er nødt til. Migranterne har som oftest ingen reel chance for at skabe sig et liv i Danmark.

Derfor ender nogle med at leve kummerlige liv på gaden i de større byer. De er meget synlige i gadebilledet for tiden, men samtidig er de usynlige.

Vi har hver dag set de kummerlige forhold, som mennesker er nødsaget til at udholde. Vi mener, at det er uværdigt at overlade medmennesker til den slags forhold.

Helle Christiansen
Chef, Kirkens Korshær

Ingen vil se dem, men mange taler om dem. Om deres opførsel, om hvor de sover, om deres besørgelse i det offentlige rum og de gener, dette medfører.

Lad os tale om, hvordan vi kan gøre deres situation værdig, mens de er her. Så den ikke spidser til. Lad os tale om, hvordan deres forhold og muligheder derhjemme bliver at foretrække. En del af dem er EU-borgere, vi er en del af EU, det er vores fælles opgave at skabe ordentlige forhold for borgerne - her og i deres hjemlande.

Ikke mere overnatning i Nørrebro-kirke
9. juni lukker nødovernatningen i Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København, hvor 40 mennesker med hjælp fra kirken og Kirkens Korshær har kunnet overnatte siden november. Nu er det sommer, og sæsonen for nødovernatning er slut.

Men de fattige tilrejsende pantsamlere er her stadig. Deres tilstedeværelse er ikke et midlertidigt fænomen, der vil gå væk, hvis vi bare lukker øjnene, rydder deres opholdssteder og ikke har noget natherberg, hvor de kan være.

Deres vilkår i hjemlandene er sådan, at de foretrækker at sove på gaden i København. Det er udtryk for en fattigdom og håbløshed, som vi i Danmark – heldigvis – ikke har været vant til at se og håndtere. Men nu er de her. Mennesker som med det yderste af neglene hager sig fast i håb om en bedre fremtid og som forsørger en familie i et andet land med de penge, de tjener ved f.eks. at samle pant i Danmark.

Brug for bedre løsninger
Lad os sammen finde en værdigere løsning på en tilværelse, hvor det, der burde være en midlertidig tilstand – nemlig akut fattigdom – for nogle er blevet et permanent vilkår.

Kirkens Korshær har mødt hjemløse migranter i mere end ti år. Vi har hver dag set de kummerlige forhold, som mennesker er nødsaget til at udholde.

Vi mener, at det er uværdigt at overlade medmennesker til den slags forhold. Uden bad og rent tøj, for lidt mad, der oven i købet er fundet i skraldet, og den daglige frygt for at sove udenfor, udsat for vind og vejr og overgreb. Uanset om man er dansk hjemløs eller migrant.

Derfor vil vi bl.a. samarbejde med Trinitatis Kirke om at håndtere den situation, at flere EU-migranter overnatter udenfor kirken, så forholdene bliver værdige for både hjemløse og for kirkens medarbejdere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Christiansen

Fhv. chef, Kirkens Korshær
cand.theol. (1984)

0:000:00