Debat

Knud Aarup: Socialt arbejde er ikke en serviceydelse

REPLIK: Jakob Scharff fra Dansk Industri afslører ganske fint i sin replik, hvorfor profitvirksomheder ikke har noget at gøre i det sociale arbejde, skriver Knud Aarup. 

Profit og markedsstyring har ikke noget at gøre på det sociale område, skriver tidligere direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup. 
Profit og markedsstyring har ikke noget at gøre på det sociale område, skriver tidligere direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Knud Aarup 
Tidligere direktør i Socialstyrelsen

Tak til Jakob Scharff for din replik – den afslører ganske fint, hvorfor profitvirksomheder ikke har noget at gøre i det sociale arbejde.

Profit som drivkraft er fint, når der er tale om et produkt, en ydelse eller en service, som kan leveres på et gennemskueligt marked. Men socialt arbejde handler ikke om at give borgerne en serviceydelse, og der er reelt ikke noget gennemskueligt marked.

Socialt arbejde har til formål at give støtte og give udviklingsmuligheder til børn, unge og voksne med særlige udfordringer og livsbetingelser, fordi de har sociale problemer, psykiske udfordringer eller handicap.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den gruppe omfatter ifølge Socialministeriet mindst 180.000 personer, og dem bruger det offentlige 50 milliarder kroner på om året.

En meget stor del af de personer får ikke den hjælp, de har behov for, fordi der i dag er for mange for dårlige sociale tilbud, som ikke får effekt for borgeren, fordi indsatsen bliver styret af en kortsigtet tilgang.

På det sociale område er der ingen rutineopgaver og ingen opgaver, som kan beskrives nøjagtigt og derefter sendes i udbud.

Knud Aarup
Tidligere direktør i Socialstyrelsen

For mange steder med kortsigtet fokus
Alt for mange steder på det specialiserede socialområde sættes hensynet til den kortsigtede økonomi over det at gøre et stykke godt socialt arbejde på den lange bane.

Socialt arbejde handler nemlig ikke om at levere service, men om at give den enkelte og dennes familie og netværk konkrete redskaber og strategier, således at de bliver bedre i stand til at klare de udfordringer, som de møder i livet.

Læs også

Ja, det handler om at give mennesker med særlige udfordringer en mulighed for at få et liv som selvstændige individer med foden under eget bord.

Ingen rutineopgaver på socialområdet
Vi ved fra sygehusområdet i Danmark, at der ikke behandles komplekse sygdomme på privathospitaler. Privathospitalerne indgår ikke som specialeansvarlige på regionalt eller landniveau.

Det er kun rutineoperationer, som privathospitalerne kan klare. Alt det komplicerede indenfor alle sygdomsgrupper bliver udført i offentligt regi. På det sociale område er der ingen rutineopgaver og ingen opgaver, som kan beskrives nøjagtigt og derefter sendes i udbud.

Alt socialt arbejde drejer sig om konkrete individuelle indsatser, som forudsætter at socialarbejderen – uanset om pågældende er socialrådgiver, socialpædagog, socialpsykiater, sociallæge eller en andet højt fagligt specialiseret person – er i stand til at etablere den relation til den enkelt, som er en forudsætning for, at vi som mennesker overhovedet kan udvikle os.

Nej til profit
Jeg kender til enkelte sociale tilbud, som er startet af desperate forældre i trods over den manglende offentlige indsats. De er i dag drevet i privat regi uden at være selvejende og dermed med et element af profit.

Dem må vi som samfund hjælpe til at få en organisationsform, der sikrer, at midlerne går til dem, som har brug for støtten, og at profit ikke trækkes ud.

For som jeg har argumenteret ovenfor, har profit og markedsstyring ikke noget at gøre på det sociale område. Men en blomstrende civilsamfundssektor med private ikke-profit institutioner er der selvfølgelig både plads til og brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Aarup

Debattør, hovedbestyrelsesmedlem, Røde Kors Danmark, faglig leder, Altingets socialpolitiske netværk, fhv. direktør, Socialstyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00