København får 5 mio. til det gode ældreliv

NYHED: København får millioner til innovationsprojekt for de ældre. For borgmester Mogens Lønborg (K) falder pengene på et tørt sted.
Det gode ældreliv handler i høj grad om at bryde isolation og udnytte de teknologiske muligheder for de ældre.
Det gode ældreliv handler i høj grad om at bryde isolation og udnytte de teknologiske muligheder for de ældre.
Henrik Theil

Når vi kigger på Europa i de kommende 30 år, bliver der rigtigt mange ældre. Deres ve og vel vil præge den politiske dagsorden på en helt anden måde, end vi kender det i dag. Det er min vision, at København kan være foregangskommune.

Mogens Lønborg
Konservativ Sundheds- og Omsorgsborgmester i København
Beboerne på plejehjemmet Sølund i København bliver i de næste tre år en væsentlig del af et forskningsprojekt, som skal højne livskvaliteten for ældre og handicappede. Projektet "Det gode ældreliv" har som mål at udvikle løsninger omkring det daglige liv på plejehjemmet, så livet bliver lettere for de ældre.  

"De penge falder i den grad på et tørt sted efter den urimelige budgetaftale i Københavns Kommune, hvor børnene fik det hele på grund af blokader og demonstrationer. Der blev ikke set med milde øjne på ældreområdet. Vi skal ikke have færre - vi skal have flere hænder. Men vi kan næppe få alle de hænder, som vi har brug for, så derfor er det fint at udvikle teknologi," siger sundheds- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg (K).

"Der er rigtig mange muligheder i projektet, som handler om at bryde ældres isolation, ikke om besparelser. Der er derfor store potentialer for forskningsverdenen og industrien, og det er planen, at vi vil finde de enorme potentialer, der ligger i at få forskere og udviklere tættere på de ældre".

"Vi har en enorm udfordring med at rekruttere arbejdskraft til ældresektoren, som jo er særlig udsat, blandt andet fordi det er et lavtlønsområde. Det er et ekstra incitament til at udvikle ny teknologi som hjælpemidler - ikke for at fjerne mennesker og menneskelig service."

Dokumentation

Fra ide til færdigt projekt på tre måneder

Hele projektarbejdet gik i gang lige inden sommerferien, og da den endelige ansøgning blev sendt af sted den 10. august er der kun gået 3-4 måneder fra ide til tilsagn. Projektet tager dog noget længere tid, idet der er sat 3 år og to måneder af til det.

Tiden bruges dog ikke alene til afdækning af behov hos Sølunds beboere, men også til at udarbejde løsningsmodeller, afprøve dem i praksis og inddrage brugerne undervejs.

Projektet starter den 1. oktober 2007, og herefter vil der være antropologisk feltarbejde og kvalitativ analyse. Det omfatter observationer af beboere og medarbejdere i det daglige liv på plejehjemmet, hvor situationer omkring kost, medicin, træning og omsorg bliver studeret for at se på, hvordan de nuværende løsninger kan forbedres.

Deltagerne skal desuden deltage i såkaldte co-creation workshops, hvor beboere, pårørende og medarbejdere er til stede og involveres i specifikation og ønsker til nye løsninger.


0:000:00