Kommentar af 
Nima Zamani

Kollektiv straf i sociale boligområder er et kæmpe tilbageskridt for retsstaten

Uanset hvor mange problemer, der er med kriminelle beboere i de socialt udsatte boligområder, kan det aldrig blive hverken logisk eller retfærdigt, at andre end lovovertræderen selv skal have skylden for lovovertrædelsen, skriver Nima Zamani, efter at tre familier i København står til at blive smidt ud af deres lejemål.

Tre familier i København står til at blive smidt ud af deres lejemål, fordi ét familiemedlem fra hver af de tre familier fik en ubetinget dom i forbindelse med urolighederne på Blågårds Plads op til Folketingsvalget 2019. 
Tre familier i København står til at blive smidt ud af deres lejemål, fordi ét familiemedlem fra hver af de tre familier fik en ubetinget dom i forbindelse med urolighederne på Blågårds Plads op til Folketingsvalget 2019. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Nima Zamani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære forældre i socialt udsatte boligområder: Hvis din søn eller datter en dag kommer hjem og har begået kriminalitet som følge af optøjer eller besiddelse af narkotika, ja, så mener staten, at det er din skyld, at du er en dårlig opdrager, og dét skal du straffes for.

I forbindelse med Lars Løkkes ghetto-pakke vedtog et flertal i Folketinget, at en udlejer skal have muligheden for at smide alle lejemålets beboere ud, såfremt blot én af beboerne overtræder straffeloven eller loven om euforiserende stoffer.

Om skribenten

Nima Zamani (f. 1988) er jurist, debattør, radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Nu står tre familier i København til at blive smidt ud af deres lejemål, fordi ét familiemedlem fra hver af de tre familier fik en ubetinget dom i forbindelse med urolighederne på Blågårds Plads op til Folketingsvalget 2019, hvor hadefulde Rasmus Paludan lykkedes med at få en masse utilpassede indvandrere til at miste besindelsen.

Jeg har ingenlunde i sinde at forsvare disse indvandrerdrenge, der ikke kunne styre deres letantændelige temperament, men jeg har bestemt i sinde at forsvare retssikkerheden, og dét kan aldrig nogensinde blive foreneligt med en retsstat, at man straffer kollektivt.

Denne del af ghetto-pakken må unægteligt ses som en skamplet i Lars Løkkes statsminister-karriere. 

Nima Zamani

Uanset hvor mange problemer, man måtte mene, der er med kriminelle beboere i de socialt udsatte boligområder, kan det aldrig blive hverken logisk eller retfærdigt, at andre end lovovertræderen selv skal have skylden for lovovertrædelsen.

Denne del af ghetto-pakken må unægteligt ses som en skamplet i Lars Løkkes statsminister-karriere. Den er også årsagen til, at Løkke til enhver tid må betragtes som hyklerisk, når han med sit nye parti højst sandsynligt vil fordømme andre partier for deres alt for stramme kurs i udlændingepolitikken.

Han skal bestemt heller ikke have lov til at bryste sig af at være ægte liberal. 'Enhver er sin egen lykkes smed' kommer man ikke langt med, når man går ind for kollektiv straf.

Forestil dig, at du er forælder, du har gjort, hvad du kunne for at opdrage dine børn, men dine børn har alligevel rodet sig ud i noget ballade med besiddelse af ti gram pot eller andet kriminelt. Forestil dig så, at staten smider dig, din ægtefælle og øvrige familiemedlemmer, der intet har med forbrydelsen at gøre, ud af din lejlighed.

Det er altså ikke længere individet, der kendes skyldig for individets forbrydelse. Det er også individets nærmeste.

Jeg er med på, at 'guilt by association' er et begreb, som ikke-retsbevidste folk misbruger i debatter på sociale medier. Men jeg havde aldrig troet, at jeg som jurist - og for den sags skyld dansk borger - i demokratiske Danmark skulle opleve, at 'guilt by association' rent faktisk skulle blive stadfæstet i dansk lovgivning.

Det er et kæmpe skridt for anti-demokratismen og dermed et kæmpe tilbageskridt for retsstaten og retssikkerheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nima Zamani

Kommentarskribent og cand.jur.
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00