Krav fra Dansk Folkeparti skaber satspulje-sammenbrud i 11. time

ANALYSE: Regeringen var klar til at lukke satspuljen på socialområdet i sidste uge, men et krav fra Dansk Folkeparti har kastet grus i maskineriet. En kommende aftale om et nyt skilsmissesystem er højst uventet blevet en joker ved satspuljebordet.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Søren Elkrog Friis

Få meter før målstregen er der gået hårdknude i satspuljeforhandlingerne.

Regeringen var ellers inde i en god stime i sidste uge, da man først lukkede delaftalen om fordeling af satspuljen på integrationsområdet og dernæst satte punktum for sundhedsområdet. Fredag var det forventningen, at partierne ville give håndslag på socialområdet – som med over en milliard kroner udgør den økonomisk set tungeste del af den samlede satspulje.

Men fredag aften måtte børne- og socialminister Mai Mercado (K) lukke mødet med uforrettet sag, da det stod klart, at en uoverenstemmelse blandt partierne i blå blok ikke lod sig løse.

Dokumentation

Sådan vil regeringen fordele satspuljen på socialområdet

Den samlede økonomiske ramme for satspuljen på socialområdet udgør cirka 1.130 millioner kroner, som skal fordeles på følgende områder:

Støtte og forebyggelse til udsatte borgere
Regeringen ønsker at afsætte cirka 870 millioner kroner i perioden 2018-2021.

  • Et forslag til en handlingsplan for bekæmpelse af hjemløshed skal styrke den forebyggende indsats, der skal forhindre unge hjemløse og give flere den rette hjælp og støtte. Indførelse af et socialt frikort for socialt udsatte borgere. Det bliver muligt at tjene en årlig skattefri arbejdsindkomst på op til 20.000 kroner ud over personfradrag og beskæftigelsesfradrag. Indkomst tjent i forbindelse med det sociale frikort medfører ikke reduktion i forsørgelsesydelsen.
  • Udvidelse og udvikling af task force på handicapområdet, målrettet kompetenceudvikling og systematisk opfølgning på danmarkskortet over omgørelsesprocenter i Ankestyrelsen, skal styrke borgernes retssikkerhed.
  • Sammenhængende og fleksible indsatser til børn og unge med handicap.
  • Etablering af sociale investeringspuljer, som skal hjælpe kommunerne med at overkomme investeringsbarrierer og styrke kommunernes incitament til at omstille deres indsats på socialområdet til at være mere forebyggende og helhedsorienteret.
  • Igangsættelse af forsøg med sociale investeringsprogrammer, Social Impact Bonds, en ny offentlig-privat samarbejdsform. “Børnerettighedspakken” skal forebygge børn og unges mistrivsel og risikoen for overgreb.

Familien i fokus
Regeringen vil afsætte cirka 140 millioner kroner i perioden 2018-2021.

  • En reform af myndighedsstrukturen på det familieretlige område, særligt inden for skilsmissesystemet. Det nye system skal især understøtte en fokuseret indsats i de mest komplekse familieretlige sager.
  • Forhøjelse af adoptionstilskud ved at øge det engangstilskud, adoptanter modtager, når de hjemtager et barn til Danmark i forbindelse med international fremmedadoption.

Et stærkt civilsamfund
Regeringen vil afsætte cirka 100 millioner kroner i perioden 2018-2021.

Se regeringens oplæg til fordeling af satspuljen her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00